Jonathans vardag är långt från jordiga händer och hållbara kretslopp – han arbetar som systemutvecklare och programmerare. Det var när han och sambon Frida köpte en gård utanför Borlänge för två år sedan som odlingsintresset började gro. Så pass att paret bestämde sig för att effektivisera odlingspluggandet genom att dela upp sig: medan Frida läser kursen i Permakulturdesign studerar Jonathan sedan i början av hösten skogsträdgårdsodling. Vi träffade honom under hans andra kursvecka i Stjärnsund i oktober 2021.

Varför blev det just Skogsträdgårdsodling?

Frida sa “sök den här!” När jag läste på lite mer började jag direkt tänka mycket på hur vi kan utveckla vår gård till en skogsträdgård. Jag gillar verkligen idén med att odla ätbart överallt och inte bara att odla sånt som är fint. Hur får man till en matproduktion så att man kan livnära sig på det man odlar? Sedan så skrev jag ihop en ansökan mellan läggningarna av barnen.

Vad tänkte du när började på kursen?

– Nej men det var helt sjukt egentligen – den första veckan när de berättade mer om vad det innebär var det verkligen en ögonöppnare och jag blev superpepp direkt på att starta min egen skogsträdgård

Var det något särskilt som gjorde att du kände så? 

– Ja, det var en föreläsning där lärarna tog upp exempel på personer som startat skogsträdgårdar och vad det inneburit för deras liv. Hur mycket mat det faktiskt blev av det. Det var inte lite, det var ett överflöd, som ett paradis i de här olika människornas trädgårdar. De pratade också om vad vi har för utmaningar i samhället med matproduktion framöver. 

Har du något minne eller tankeställare som du kommer att ta med dig? 

– Ja framförallt när vi fick besöka Philipps plantskola och Martins trädgård (kursens lärare, reds anm), för de var så himla olika. Man kan komma in med så olika perspektiv på skogsträdgårdar och gå tillväga på så olika sätt. Man märker ganska fort att alla gör det till sitt eget. Båda de besöken var verkligen ögonöppnare som jag kommer att minnas. 

Att plugga på folkhögskola, hur har det varit för dig? 

– Jag har ju pluggat på universitet tidigare och det är ju väldigt annorlunda, det är liksom inte samma engagemang från lärare och ett annat tillvägagångssätt. Här är det mer drivet av en själv än av kursplanen. Vad vill man få ut av kursen? Det är ett ganska härligt sätt att lära sig på faktiskt. 

Om man funderar på att gå Skogsträdgårdsodling eller vill lära sig mer, har du något tips? 

– Ett tips skulle vara att läsa på lite innan vad det innebär så man vet att man söker rätt kurs. Men jag har inte jättemycket erfarenhet och det krävs inte heller, varken av att odla eller just av skogsträdgårdar. Man tar det till sig själv och väljer vad man vill få ut av kursen. Man kan komma hit förutsättningslöst. 

Vad drömmer du om att göra i framtiden? 

– Jag har ett 320 kvadratmeter stort växthus som ligger i min lada som jag ska sätta upp och som jag kommer att odla exotiska trädgårdsväxter och skapa en skogsträdgård i. Citrusträd, känsliga valnötsträd och häftiga buskar. Och sedan vill jag bjuda in lite mer folk till gården, skapa ett community och kanske starta en plantskola. 

SV_SE