Skogen har en särskild plats i mångas hjärtan. Men på senare tid har den svenska ”skogen” blivit alltmer omdebatterad. Fler och fler upptäcker att Sverige inte alls består av vida urskogar utan av ett lapptäcke av trädplantager med några få och dessutom ofta små rester naturskog däremellan. Trots alla larm om klimatkrisen och hoten mot den biologiska mångfalden fortsätter den resterande naturskogen att minska vartenda år. Det handlar om ekonomiska intressen och kalhyggespolitik som går på tvärs med klimatet, urfolks rätt till mark, biologisk mångfald och rekreationsmiljö. Häng med på denna kurs där vi lär oss var problemen ligger och på vilka fronter det jobbas för ett mer hållbart skogslandskap. Du får kunskap och verktyg för att själv kunna bidra till en förändring bort från det storskaliga kalhyggesbruket som vi har i Sverige idag.
Vid de digitala tillfällena bjuds vi på inspirerande föredrag och ges utrymme för gemensam reflektion och diskussion om kvällens tema. Under helgträffarna i Österfärnebo kommer vi att vara mycket ute i skogen för att öva på att ”läsa skogen” samt att lära känna igen olika naturvårdsarter och vad de berättar för oss om skogen samt vad vi kan göra med den kunskapen. Inom de regionala grupperna planerar ni en dag i er närhet där ni exempelvis genomför en skogsinventering eller engagerar er på annat vis. Där det inte är möjligt/andra önskemål finns kan ni istället göra ett eget projekt.
Mellan kursträffarna får deltagarna hemläxor, exempelvis i form av läsning av aktuella tidningsartiklar, radioinslag eller vetenskapliga rapporter. Kursen ges på 25% som innebär att deltagarna förväntas lägga i snitt 10 timmar i veckan på studierna.
Du kommer bland annat att lära dig om:
Vad skiljer en naturskog från en produktionsskog?
Varför ser det svenska skogsbruket ut som det gör idag?
Skogen och klimatet – hur hänger det ihop?
Vad görs det för praktisk naturvård i skogen i Sverige (ex. naturvårdsbränningar, igenläggning av diken, friställning av ekar) och varför? Hur mycket skyddad skog finns det i Sverige i dagsläget och vad innebär de olika skyddsformerna?
Vad finns det för olika lagar och skydd för skogen och arterna? Vad händer politiskt kring skogen i Sverige och vad inom EU?
Hur kan man bidra till att rädda en skog från en hotande avverkning: hur går det till när man inventerar och hitta skyddsvärda arter i en skog och vad finns för digitala verktyg? Hur kan man få ut mer information om en planerad avverkning och hur gör man om man vill överklaga ett beslut? Vad är fredlig civilt olydnad?
Vad finns det för alternativ till kalhyggesbruk? Vad kännetecknar naturnära skogsbruk och är det även ekonomiskt hållbart?
Kursen vänder sig till alla som är intresserade av att lära sig mer om den svenska skogen och hur den mår samt få kunskaper och idéer om hur var och en kan bidra till ett mer hållbart skogslandskap. Du kanske äger egen skog och funderar på att ändra skötseln i den för att inte enbart gynna ekonomin utan även mångfalden och skogens motståndskraft? Eller så kanske du har känt ett tag att du vill engagera dig för skogen men vet inte riktigt var och hur du kan börja? Eller så kanske du redan är aktiv men vill ha mer på fötterna för att kunna påverka bättre? Oavsett vilket så är du varmt välkommen med din ansökan. Ingen förkunskap behövs.
Mellan de digitala kursträffarna får du läxor i form av passande läsning (och/eller lyssning/tittning) till det kommande temat för att du ska få ut så mycket som möjligt av de digitala träffarna och föreläsningar. Du kommer även att läsa en bok under kursen som du antingen köper eller lånar på biblioteket och som du senare under kursen presenterar tillsammans med någon eller några andra. Du kan själv välja bok och därmed fördjupning i kursen. Böcker som du kommer att kunna välja mellan är:
”Skogslandet” av Lisa Röstlund, ”Skogspraktikan” av Martin Jentzen, ”Ett dolt universum” av Alexandre Antonelli, ”Allt jag lärt mig av träden” av Suzanne Simard, ”10 tankar om skogens framtid” av Erik Westholm. Böckerna kommer att presenteras närmare under första
kursträffen. Om du har ett annat bokönskemål får du höra med läraren om den boken passar som kurslitteratur för denna kurs.
Det är bra om du även har tillgång till boken ”Skyddsvärd skog – Naturvårdsarter och andra kriterier för naturvärdesbedömning” av Johan Nitare (finns att låna på de flesta bibliotek), men inget krav.
Du skickar in en ansökan via skolans hemsida. I ditt personliga brev skriver du:
en kort beskrivning av dig och din bakgrund
varför du är intresserad av att läsa denna kurs
om du har några förkunskaper eller erfarenheter inom skogstemat
var du planerar att bo under hösten så vi lättare kan dela in er i regionala smågrupper
Vi välkomnar kursdeltagare med olika bakgrund och erfarenheter. Du behöver inte ha några förkunskaper kring ämnet.
Viktigt att veta att vi kommer använda oss av olika digitala läroverktyg. Du behöver ha tillgång till en dator och stabil internetuppkoppling.
Du kan läsa mer om antagningsvillkor och urvalskriterier i kursplanen.
Vi tror på ditt engagemang!
Tel: 0291–202 75
info@farnebo.se
Färnebovägen 874
811 74 Österfärnebo
Drottninggatan 48
803 10 Gävle
Swish: 123 389 2528
Bankgiro: 5901-1726
Organisationsnummer: 885501-0453