Abbas Arten går sista terminen på Allmän kurs i Gävle, till sommaren kommer han att ta studenten efter ett år på skolan och fortsätta på nya vägar. Men vi hann ta ett snack med honom om hur det varit att läsa in gymnasiet på folkhögskola, vad han drömmer om och vad han tar med sig från skolan. 

Grattis i förskott till studenten! Hur kom det sig att du började på Allmän kurs på Färnebo folkhögskola? 

– Tack! För mig var det av en slump faktiskt, jag letade runt lite på nätet och kollade Komvux bland annat. Så såg jag att folkhögskola fanns som ett alternativ, men jag visste inte riktigt vad det var. Jag klickade vidare och läste och till sist besökte jag skolan. Det kändes bra när jag fick höra från lärarna att man arbetar på ett annorlunda sätt jämfört med vanliga skolan. 

– Jag ville också läsa upp mina betyg så snabbt som möjligt och då var det bra att man kunde läsa Allmän kurs i bara ett år om man hade tidigare jobberfarenhet och lite ämnen i bagaget. Sen tycker jag om sättet man lär ut och att det är inte så mycket press på prov eller att man ska läsa mycket själv. Lärarna hjälper till väldigt mycket och man får utbyte av de andra deltagarna. 

Färnebo har ju fyra profilfrågor som alla våra kurser ska arbeta med: feminism, antirasism, global rättvisa och klimaträttvisa. Hur har du märkt av det? 

– Jag visste inte det när jag sökte men det märkte jag när jag kom in i klassen. Det pratas mycket om antirasism och kultur och man kan få höra från lärarna att det är en demonstration i stan om miljö, och så bjuder de in deltagarna att följa med. Det känns bra, det är kul att lära sig. 

Har du något minne från Färnebo som du tar med dig nu när du snart slutar på skolan? 

– Tyvärr har ju hela mitt år på skolan varit under pandemin och det mesta har varit på distans, så jag har ju missat många gemensamma aktiviteter som utflykter och samlingar. Men det jag tar med mig är att jag tycker att lärarna bjuder mycket på sig själva, det är roligare stämning och man tar upp annorlunda teman än på andra skolor eller gymnasium. 

Vad ska du göra efter studenten? 

– Det blir studera vidare. Jag har två utbildningar som jag vill söka, men jag har inte bestämt vilken av dem det blir än, men antingen statsvetare med inriktning säkerhet eller polis. Jag har haft drömmen om polis länge, eftersom jag har jobbat mycket inom kriminalvård och på arresten och sett deras arbete på nära håll. 

Vad vill du säga till någon som funderar på att söka till Allmän kurs? 

– Att åldern inte spelar någon roll här, alla har olika åldrar. Det är inte heller viktigt vilken bakgrund du har, om du är duktig i skolan eller om du har haft det svårare. Här får man en chans att göra om. 

SV_SE