– Ni kanske har frågat er varför vi har kommit hit och det är för att vi vill invadera Europa, sa en av delegaterna skämtsamt.

Men skämt åsido, det är i år exakt 500 år sedan det som i dag är Mexico City invaderades av spanjorerna och zapatisterna beslutade sig för att göra en motsatt resa för att möta människor som liksom de kämpar för en annan värld med plats för många världar. Men besöket i Europa handlar utöver att uppmärksamma 500 år av kolonialisering och förtryck om att resa för livet.

Foto: Miriam Steinbach

– Compañeras, compañeros, compañeroas. Systrar, bröder, syskon, hälsade en av zapatisternas representanter välkommen till heldagen i Solidaritetshuset.

– Vi är en zapatistisk delegation på 172 personer som kommer från Chiapas, Mexiko och som reser genom Europa under namnet Resa för livet. Vi är urfolk som från olika kulturer, traditioner och som talar olika språk, tsotsil, tseltal, tojolobal, ch’ol, zoque, mam. Vi är barn, barnbarn och barnbarnsbarn till de som blev exploaterade och förslavade på mexikanska storgods, fincas.

Foto: Miriam Steinbach

Dagen i Solidaritetshuset ordnades av en rad olika solidaritetsorganisationer: Latinamerikagrupperna, Colectiva Feminista Maíz, Chile Despertó Suecia, K’inal och Färnebo folkhögskola och flera volontärer och oberoende aktivister.

Deltagarna kom från olika inbjudna nätverk, föreningar och organisationer som ville lyssna till zapatisternas berättelse samt utbyta erfarenheter och reflektioner kring dekolonisering och avpatriarkalisering.

Foto: Miriam Steinbach

Dagen inleddes dock med en längre föreläsning av zapatistdelegaterna där de gick igenom förtrycket som urfolken i Mexiko levt och lever under och hur de sedan organiserat sig och gjort uppror. Fröet till det som blev zapatisterna såddes redan 1983, men det var först 1994 som de blev kända av omvärlden.

– Vi zapatister gjorde en intern folkomröstning i början av 1993 och svaret var att folket ville att vi skulle förklara krig den 1 januari 1994. Den mexikanska staten gav oss inget annat val. Vi sökte alla möjliga vägar och knackade på alla dörrar, men fann att de var stängda.

Foto: Miriam Steinbach

Zapatistdelegaterna berättade om det motstånd de mött från mexikanska myndigheter och hur de försökt slå ner på rörelsen.

– De brände ner våra hus för de trodde att kampen fanns där. Men de hade fel, kampen finns i våra hjärtan, sa en av zapatistdelegaterna.

Foto: Miriam Steinbach

EZLN står för Ejército Zapatista de Liberación Nacional, på svenska Zapatistarmén för nationell befrielse. Zapatiströrelsen har fortfarande en väpnad gren, men sedan 2005 har allt mer fokus legat på att bygga upp en demokratisk och fredlig rörelse.

Resan till Europa är en uppmaning att tillsammans kämpa för vår och jordens överlevnad.

– Vi gör den här resan för att livet står på spel. Situationen är kritisk nu. Vi kanske kan kalla det för den globala uppvärmningen eller för klimatförändringar, men i grund och botten handlar det om vår Moder Jord och hennes överlevnad. Om vi inte tar hand om henne, om vi inte försvarar henne, så kommer våra liv snart att ta slut.

Foto: Miriam Steinbach

– Vi som zapatister har kommit hit för att dela med oss av våra erfarenheter och vår väg, inte för att säga till er att ni ska bli zapatister. Men tänk efter om ni tycker att det är värt att kämpa för våra liv och kämpa för vår Moder Jord tillsammans, så att vi kan göra det här livet möjligt.

Det var många som var med och organiserade zapatisternas besök i Stockholm innan färden gick vidare mot Sápmi. De besökte bland annat Kulturhuset Cyklopen, Hjulsta Ekoodling och Mynttorget där Fridays for future höll sin sedvanliga fredagsmanifestation. De hade deltog också i olika erfarenhetsutbyten med exempelvis Rojavakommittéerna, Queers Against Fascism, Ingen Människa Är Illegal, Allt åt Alla och SAC bland många fler.

Vi har tidigare berättat om en kurs som Färnebo ordnade med anledning av att zapatistbesöket då vi samlade en stor bredd gästföreläsare från både Sverige och Mexiko och talade om vilka lärdomar vi kan ta med oss från zapatisterna. Delar av kurshelgen går att se i efterhand.

SV_SE