Efter 10 år i Palestina där han arbetade med Frihetsteatern i ett flyktingläger och en tid i Uppsala, längtade Jonatan Stanczak och hans familj ut på landet. Att gå distanskursen Småskalig ekologisk odling har hjälpt honom att komma ett steg närmare drömmen om ett liv som inte sliter på jorden. 

Hur kom det sig att du började på kursen? 

– Vi hade en dröm om att flytta ut på landet från stan och ha ett eget litet småbruk, men hade ganska små kunskaper om trädgårdsodling. Den här kursen blev ett sätt för mig att förbereda mig. Nu har vi också flyttat till en gård utanför Harbo i Norduppland, så då blir kursen ett stöd i att följa säsongerna och ta med sig de kunskaperna hem. Den här kursen har helt enkelt varit ett sätt att förverkliga en del av våra drömmar. 

Varför var just att odla din dröm?

 – Jag ville ha ett småbruk där man strävar efter ett ökat självförsörjande och där det finns möjlighet till ekonomisk återvinning, då var odlingskunskaper en viktig del av pusslet. Tyvärr tror jag att många med mig saknar kunskap kring odling och det är också sällan man ges möjlighet att testa. Man behöver en praktisk möjlighet för att kunna göra det. 

Jonatan rensar ogräs under en kurshelg i Alsike. Foto: Miriam Steinbach.

Hur kändes det att börja på kursen?

– Tyvärr kom vi ju inte längre än till en introduktion innan pandemin slog till, så ganska länge har vi mest haft digitala föreläsningar. Det funkade inte riktigt för mig som var ute efter något praktiskt. Men nu är vi på gång igen och vi är utomhus och får vara i jorden och då känns det som att det återigen ger mer. 

Hur är det att gå på en folkhögskola?

– Jag har studerat mest på universitet där det varit ganska formellt, på folkhögskola ges man mer frihet att själv sätta ramarna och det har passat mig som har tre barn och jobb väldigt bra. Jag tycker också om att det ges mycket möjligheter till umgänge och andra meningsutbyten och att det finns ett alternativt utbud av kurser som man normalt kanske inte stöter på. 

Vad tar du med dig från kursen?

– Framförallt så är det de praktiska kunskaperna som jag använder i min egen odling, men också ett nätverk av människor som man kan fortsätta samarbeta med i olika former. Att gå kursen blir också att komma till ett nätverk med de andra deltagarna där man kan utbyta idéer med varandra, ställa frågor och hjälpa varandra. 

Vad händer nu för dig?

– Jag hoppas kunna med ökat självförtroende odla mina egna grönsaker och stegvis börja sälja en större del av det jag producerar lokalt. 

SV_SE