Em Forslund, 20 år, gick en kurs i feminism under höstterminen 2019. Här berättar Em om hur hen upplevde feministkursen.

– Jag har alltid varit intresserad av att kombinera kreativitet med feminism och rättvisefrågor. Precis efter att jag tagit studenten såg jag den här feministkursen och jag kände att det var precis vad jag ville göra, berättar Em. 

Hur var det att börja på kursen?

– Jag har en förkärlek för glesbygden och äldre hus, så när jag kom till Österfärnebo den första kurshelgen var jag helt överlycklig att få komma till så fina lokaler. Det var fascinerande att se hur präglad skolan är av alla kurser och kursdeltagare som gått på skolan genom affischer och konst på väggarna. 

– Det blev snabbt bra stämning trots att alla var nya på kursen och det var upplagt så att vi skulle lära känna varandra och hitta gemenskap, även om det framförallt var en distanskurs. Jag upplevde det väldigt omhändertagande och inkluderande.

Vad tar du med dig från kursen?

– Oj, jättemycket! Det var många perspektiv på feminism som jag inte hade fått till mig förut, särskilt från det globala Syd. Förutom att lära mig mycket så kände jag hur kursen var så viktigt för mig som person, den förändrade mitt tankesätt och fick mig att bredda mina perspektiv. Oavsett vad jag ska göra i framtiden så känns det så värdefullt.

Är det något du har använt dig av efteråt?

– Ja, jag hade en diskussion med en person som hade väldigt trånga idéer om feminism. Jag antecknade väldigt mycket under kursen och då minns jag att jag bläddrade i anteckningsboken och refererade till det. Det hjälpte mig att hitta argument. Kursinnehållet var så enormt värdefullt, även om jag bara gick ett halvår känns det som att jag har med mig kunskap för livet!

– Det är jätteviktigt att ha ett intersektionellt perspektiv men också att visa i handling att feminism ska vara för alla. Som det ser ut nu saknas eller osynliggörs många perspektiv, till exempel urfolksfeminism. Jag tror att feminismen måste decentraliseras från det vita och eurocentriska perspektivet. Det är livsviktigt för den feministiska kampen. 

Varför ska man gå en kurs på Färnebo folkhögskola? 

– Du får koncentrera dig på att lära om det du älskar i en miljö där du är välkommen och där dina tankar räknas. Hur du som deltagare reflekterar och hur saker landar hos dig är viktigt. Sedan hade jag också helt fantastiska lärare!

Vad händer nu för dig? 

– Jag ska studera vidare så småningom, exakt vad vet jag inte än, men något som inkluderar pedagogik och kreativitet. Kanske till teaterpedagog eller folkhögskolelärare!