Hur kan man engagera sig för klimatet?

Klimaträttvisa är en viktig fråga i den pågående klimatkrisen. Vi kontaktade Framtidsjorden, en av våra huvudorganisationer som arbetar för klimaträttvisa i flera delar av världen, och frågade om konkreta tips för att engagera sig för klimatet!

Linn Rabe, uppföljnings- och metodansvarig på Framtidsjorden, svarade på våra frågor och delade även ett recept från deras matguide!

Hur kan man engagera sig för klimatet?

Det finns många fina gemenskaper. Välj en vars metod och värdegrund passar dig. Till exempel någon av Framtidsjordens vängrupper, som Klimataktion Stockholm. Förutom aktiviteter i Sverige så stödjer de den indiska organisationen Srusthidnyans utbildning av klimatambassadörer. Läs mer om projekten på www.framtidsjorden.se

Vi har också vängrupper som stödjer projekt i regnskogsområden. Hitta en vängrupp här.
 
framtidsjorden
Bild från Serraniaguas arbete i Colombia: Rörelsedetektorkamerabild från regnskogsområde. Bilder av Gunnar Greveby.

Vad vill ni säga till ungdomar som funderar på framtiden och klimatkrisen?

 
Alla vettiga människor blir oroliga av en osäker framtid, men glöm inte att ta hand om dig: Tillåt dig att känna alla känslor och utforska vad de bottnar i (sörj!), tillåt dig att koppla av och tänka på annat ibland (lek!), engagera dig aktivt tillsammans med andra (arbeta!). Att göra något tillsammans är ett effektivt sätt att hantera oro.
 

Har ni vardagliga tips som ni kan ge, med fokus på klimatet?

 

För din egen omställning är maten en av de stora möjligheterna, kolla in Framtidsjordens matguider för tips om hur du kan äta gott. Vi kan till viss del påverka genom vad vi handlar, men omställningen till ett hållbart livsmedelssystem är också en politisk fråga.

För att systemet ska förändras krävs en lagstiftning och regelverk som gynnar hållbara val och gör dem självklara. Så låt inte maten tysta mun: 
  • Lär dig mer om maten, dess påverkan och maktspel. Inte minst genom att lyssna på producenterna!
  • Berätta om etiska val du gör och inspirera andra att göra detsamma. Fråga och ställ krav på offentliga måltider och restauranger.
  • Bidra till ditt lokalsamhälle, engagera dig i föreningar eller nätverk.
  • Tryck på politiker genom att använda din rösträtt, skicka mail eller brev, anordna eller delta i namninsamlingar, skriv insändare och debattartiklar, demonstrera.
(Pst! Aktiviteterna funkar för andra frågor också 😉 )

Kuruma recept

(Taget från Smaka på en bättre värld)

Aktuella kurser

SV_SE