Tips på aktiviteter där ungdomar kan engagera sig för klimatet

Jordens Vänner, en av våra huvudorganisationer som arbetar för klimaträttvisa, delar tips om hur du kan bidra till miljörörelsen!

Jacob Kosharis, kommunikatör och medlemssamordnare på Jordens Vänner, svarade på våra frågor och delade några tips!

Hur kan man bidra till miljörörelsen?

Det viktigaste är att man organiserar sig!  Gå med i en organisation, en rörelse eller grupp! Vi tycker såklart ni ska gå med i Jordens Vänner men det viktigaste är att organisera sig!

Var en del av lösningen

Vi ser att de problem vi står inför är systematiska och inte kan lösas enbart genom medveten konsumtion eller andra individualistiska lösningar – det krävs att vi agerar tillsammans för systemomställning.

Som medlem i Jordens Vänner kan du välja att engagera dig i någon av våra sakfrågor, driva egna projekt för klimaträttvisa eller bidra ekonomiskt.

Hitta en lokalgrupp nära dig

Jordens Vänner har lokalgrupper på ett flertal orter runt om i landet. Genom lokalgruppen kan du tillsammans med andra där du bor engagera dig i lokala miljöfrågor, anordna lokala aktiviteter eller arbeta med nationella kampanjer på lokal nivå. Framför allt är lokalgrupperna en möjlighet till gemenskap där du bor. Mer om lokalgrupperna nedan.

Träffa andra medlemmar

Vi ordnar regelbundet digitala och fysiska träffar – från webbsemiarier till klimatfestivaler – där du både får lära känna andra medlemmar och föreningens verksamhet. I vår kalender hittar du alla aktuella datum.

Aktivistfonden

Vill du starta en bokcirkel eller en samtalsgrupp, göra film, arrangera en demonstration eller något helt annat kopplat till miljö och solidaritet? Från vår aktivistfond kan du som medlem söka upp till 20 000 kronor för att dra igång egna projekt. Fyll i blanketten och skicka till info@jordensvanner.se. Om du inte har möjlighet att fylla i det digitala formuläret, kan du besvara frågorna på ett papper och skicka till Jordens Vänner, Box 7048, 402 31 Göteborg märkt Aktivistfond. Ladda ner blanketten här.

Ladda ner workshopmaterial

Är du lärare eller folkbildare? Vi har ett kostnadsfritt workshopmaterial som ni kan använda för att lära er mer om klimaträttvisa, matsuveränitet och aktivism. Läs mer om materialet här.

Bli en del av ett globalt nätverk

Vi är en del av ett globalt nätverk med 2 miljoner medlemmar över hela världen. Tillsammans med våra partner- och systerorganisationer kan vi dra igång globala demonstrationer, ha gemensamma zoom-möten, lära oss av varandra och åstadkomma förändring på riktigt. Läs mer om vad som är på gång internationellt hos Friends of the Earth International.

Engagera dig i en specifik fråga

Jordens Vänner driver ett antal olika frågor och kampanjer. Några över lång tid och andra mer temporära.

Klimaträttvisa och energi:

Vi står inför en planetär nödsituation. Klimatkrisen kräver en drastisk utfasning av fossila bränslen. Samtidigt innebär omställningen till “grön” energi ett hot mot både biologisk mångfald, miljö och mänskliga rättigheter. För att hantera övergången till ett fossilfritt samhälle måste vi först prata om klimaträttvisa.

Demokrati och ekonomi

I dagens nationella och globala ekonomiska system ses ekonomin som separerad från samhälle och natur. Ändå går det inte att förneka att ständig ekonomisk tillväxt innebär att uttagen av naturresurser ökar. Jordens Vänner arbetar för ett demokratiskt ekonomiskt system där mänskliga rättigheter, miljö och kommande generationers möjlighet till ett liv på jorden prioriteras framför företags kortsiktiga ekonomiska intressen.

Mat och naturbruk

Två miljarder människor går hungriga i världen och hälsoproblemen växer. Samtidigt ökar de stora matindustrierna sin omsättning och priserna på produkter med hög klimatpåverkan går ner. Hur går det ihop?

Trafik

Ett hållbart transportsystem möjliggör möten mellan människor och minskar klyftor inom och mellan samhällen utan att hota vår gemensamma framtid. Dagens system gör det motsatta. Jordens Vänners vill ha ett transportsystem som är miljömässigt hållbart och tillgängligt för alla.

Svenska greenwashpriset

Klimatneutral bensin? Hållbara flygresor? Gruvor som bidrar till en rättvis omställning? Låter det för grönt för att vara sant? Nu drar vi igång Svenska Greenwashpriset 2024! Dags att nominera aktörer som framställer sina verksamheter som grönare än de faktiskt är!

I snart femton år har Jordens Vänner delat ut miljörörelsens stora antipris Svenska greenwashpriset. Priset har tilldelats allt från företag till myndigheter och andra samhällsaktörer. Nu är det dags att nominera det här årets största greenwashare! Har du reagerat på att inlägg, en annons eller en produktbeskrivning låter lite för grön för att vara sann? Ta en bild och skicka din nominering till oss!

Företagsmakt

Företag har idag alldeles för stor makt. Internationella företag kan enkelt undgå nationella lagar och kommer därför undan juridiska konsekvenser av sitt agerande.
Samtidigt finns det internationella mekanismer för företag att stämma länder om företagen anser att deras vinster har påverkats av nationella lagar om miljö, arbetsrätt eller mänskliga rättigheter.

Tycker du också att människor ska ha rättigheter och att företag ska ha skyldigheter istället för tvärtom? Gå med i vår företagsmaktsgrupp. Skicka ett mail till foretagsmakt@jordensvanner.se så får du mer information! Du väljer själv hur mycket och på vilket sätt du vill engagera dig. Inga förkunskaper krävs. Vi lär oss tillsammans och tar hjälp av kansliet och det internationella nätverket när det behövs. Läs mer på https://jordensvanner.se/justice-is-everybodys-business/

Stöd Jordens Vänner ekonomiskt

Alla har inte möjlighet att aktivera sig, men det går fortfarande att bidra!

Allt Jordens Vänners arbete för en hållbar och rättvis värld möjliggörs genom gåvor. Med ditt stöd kan vi fortsätta bedriva allt från ungdomsprojekt i Sverige till globala kampanjer och regnskogsbevarande samarbeten tillsammans med urfolksgrupper i Amazonas.

  • Folkbildning kring klimaträttvisa, exempelvis genom workshops på skolor och föreningar runt om i Sverige.
  • Stöd till aktivistgrupper i Sverige, till exempel hjälp med mötesstrukturer, lokaler, tillståndsansökningar, kommunikation, material, metoder, utbildningar och nätverk.
  • Kampanjer i syfte att opinionsbilda och påverka politiker, företag och myndigheter genom namninsamlingar, informationsspridning och demonstrationer.
  • Internationellt påverkansarbete riktat mot FN och EU tillsammans med våra systerorganisationer i det globala nätverket Friends of the Earth.
  • Skydd av mänskliga rättigheter och unika naturmiljöer i Amazonas regnskogar genom våra internationella samarbetspartners.
  • Synliggörande av vilseledande marknadsföring bland annat genom utdelningen av Svenska Greenwashpriset – miljörörelsens antipris till årets största miljöförvillare.

Vår verksamhet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll vilket innebär att minst 75 procent av de insamlade pengarna går direkt till ändamålet. Hos oss går hela 90 procent av pengarna direkt till arbetet för klimaträttvisa (av resterande procent är 9% administrationskostnader och 1% insamlingskostnader). Utöver gåvor och medlemsavgifter finansieras vår verksamhet av projektpengar från myndigheter och stiftelser. 

Hur jobbar Jordens Vänner lokala grupper?

Jordens Vänner har lokalgrupper på ett flertal orter runt om i landet. Genom lokalgruppen kan du tillsammans med andra där du bor engagera dig i lokala miljöfrågor, anordna lokala aktiviteter eller arbeta med nationella kampanjer på lokal nivå. Framför allt är lokalgrupperna en möjlighet till gemenskap där du bor. Lokalgrupperna arbetar på olika sätt från ort till ort, men alltid demokratiskt. Just nu har vi lokalgrupper i Stockholm, Göteborg, Malmö/Lund, Uppsala, Umeå, Helsingborg, Falun och Norrköping.

Finns det inte en lokalgrupp på din ort så går det jättebra att starta upp en ny! Det går också utmärkt att vara medlem och aktiv i Jordens Vänner utan att vara med i en lokalgrupp.

Lokalgrupperna anordnar en stor bredd av aktiviteter. Det varierar mycket från grupp till grupp och även över tid. Några exempel på aktiviteter är

  • Författarsamtal, t ex det som anordnas av Norrköpings lokalgrupp med Lisa Röstlund, författare av Skogslandet 
  • Bok- och studiecirklar
  • Föreläsningar
  • Workshops
  • Aktioner (så som demonstrationer)
  • Samarbeten med andra grupper
  • Debattartiklar
  • Flygbladsutdelning
  • Namninsamlingar och upprop

Vilka tips har ni på aktiviteter där ungdomar kan engagera sig för klimatet?

Som ungdom så gäller såklart alla ovan alternativ, så ungdomar är mer än välkomna att t ex gå med i en lokalgrupp eller engagera sig på precis samma sätt som äldre medlemmar!

Med det sagt har vi ett par delar av vår verksamhet som specifikt riktar sig till unga.

Mobiliseringsgruppen

Vill du göra en insats för klimaträttvisa och samtidigt vara med på sommarens roliga festivaler och mässor? Är du social och tycker om att engagera människor? Då kanske du är vår nya mobiliserare! 

Mobiliseringsgruppen arbetar för att sprida kunskap om klimaträttvisa, skapa engagemang och rekrytera nya medlemmar till föreningen. Genom mobiliseringsgruppen får du chans att delta på allt från festivaler till studentmässor och prata med människor om klimaträttvisa.

Som del av mobiliseringsgruppen får du:

  • Gå en kostnadsfri utbildning under våren där du lär dig mer om klimaträttvisa och samtalsteknik
  • Möjlighet till att göra en insats för klimaträttvisa samtidigt som du är med på roliga evenemang och träffar nya människor
  • Vara en del av världens största demokratiska miljöorganisation
  • Arvode för varje uppdrag som du väljer att skriva upp dig på. Varje event är i genomsnitt två dagar och du jobbar i genomsnitt sex timmar per dag. Arvodet är 160 kr/h + semesterersättning på 12 %. Som gruppledare behöver du kunna vara med på minst fem event under året.
  • Ersättning för kostnader som material, inträde till festivaler, resor, boende och mat under de dagar som du jobbar

Läs mer på https://jordensvanner.se/mobiliserare/ eller anmäl intresse på hej@jordensvanner.se

Klimatambassadör

Vi tror att kreativitet kan användas för att inspirera och förändra samhället.

Med stöd från MUCF (myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) driver Jordens Vänner projektet Alla vinner på klimaträttvisa. Projektet riktar sig till unga mellan 13 och 25 år och har som syfte att förbättra ungas förutsättningar för självständig organisering och inflytande i samhället, samt att öka målgruppens inflytande och delaktighet i föreningen.

Projektet utgår från grundtanken ”unga leder unga”. Vi tror att den yngre generationen själva sitter på idéer och kompetenser som kan förändra samhället. Genom projektet vill vi ge de förutsättningar som behövs för att de ska kunna utveckla och förverkliga dem.

I Alla vinner på klimaträttvisa använder självständiga ungdomsgrupper konst, kultur och folkbildning för att öka engagemanget och kunskapen om klimat- och rättvisefrågor. Grupperna finns över hela landet men utgår från Göteborg, Malmö, Umeå och Stockholm.

Miljötidningen

Vill du använda kreativt skrivande för klimaträttvisa? En av våra grupper inom detta projekt är ett återupplivande av Jordens Vänners tidning, Miljötidningen. Bli en del av redaktionen! Grupperna håller på att starta upp nu och en introträff för de två skrivandegrupperna är planerad till den 8 april.

För att vara med i grupperna kan man hålla utkik i våra sociala medier där vi lägger upp inbjudningar eller maila till hej@jordensvanner.se så vidarebefordrar vi till rätt ambassadör.   

Läs mer om projektet här: https://jordensvanner.se/mucf-projekt/

Aktuella kurser

SV_SE