Ungefär vid den här tiden förra året såg jag fram emot allt det positiva som skulle hända. Skolan i Gävle skulle flytta till nya lokaler, vi skulle anställa en kommunikatör för första gången, starta igång några helt nya kurser och arbeta fram en ny internatkurs. Och allt det har faktiskt skett, samtidigt som vi har hanterat en pandemi och allt vad den har inneburit. 

Många gånger under året har jag tänkt “hur ska det här gå då?” – men det visade sig att vi på något magiskt sätt ändå var mentalt förberedda för att kasta oss ut i en okänd digital värld. Bokstavligt talat över en natt flyttade lärarna på Allmän kurs all sin undervisning online. Våra svenskakurser som vi gör i samarbete med Kulturum hittade andra kreativa lösningar och flyttade undervisningen utomhus till torget i Brynäs.

Att börja använda oss av en digital lärplattform var redan inplanerat sedan tidigare, men det fick verkligen en extra knuff av corona. Pandemin har tvingat oss alla att upptäcka vad man kan använda de nya digitala verktygen till, att det går lättare att boka in möten med människor långt bort och att man kan spara på miljön och inte resa lika mycket. Vi har klarat den här tiden förvånansvärt bra och det är tack vare vår fenomenala personal! 

Att vi dessutom har lyckats hålla kursen stadig och fortsatt med vårt utvecklingsarbete känns riktigt bra. Några höjdpunkter under året har varit: vår första kurs i Stjärnsund startade i höstas, ett välbesökt klimatrådslag som gick att besöka både fysiskt och på distans ordnades i somras, vi blev medlemmar i Nätverket för Naturens rättigheter och vi har påbörjat en närmare dialog med våra huvudorganisationer. Vi har dessutom tagit fram en helt ny grafisk profil och logga som vi tycker illustrerar våra värderingar och var skolan är i dag på ett väldigt fint sätt. Samt såklart det viktigaste av allt: all enastående folkbildning som våra lärare och deltagare skapat tillsammans i digitala och fysiska klassrum. 

Samtidigt som pandemin har begränsat människors liv, ibland på förödande vis, har den också blivit en skjuts i flera rättvisefrågor. Människor tänker på vad de kan förändra för att göra sina liv mer hållbara och tar tag i saker man kanske länge har velat. Demonstrationerna under parollen #BlackLivesMatter visade också att människors engagemang inte slutar trots att världen härjas av en pandemi. Vissa frågor, som antirasism och lika rättigheter, är helt enkelt för viktiga för att stoppas av ett virus. Det tar jag med mig som en viktig påminnelse från året 2020. 

Nu när 2021 närmar sig är det jag längtar jag allra mest efter att kunna ses igen. Men jag ser också fram emot sjösättandet av ny verksamhet, som våra helt nya kurser Rättviselinjen och Permakulturdesign. Jag ser fram emot att visa er vår nya hemsida som snart är på plats och att fira att vi fyller 30 (!) år som egen folkhögskola. Förhoppningsvis kan vi äta tårta tillsammans runt ett fikabord och inte på ännu ett Zoom-möte. Inte minst ser jag fram emot att fortsätta skapa engagemang och organisering kring våra huvudfrågor antirasism, feminism, global rättvisa och klimaträttvisa. 

Ett riktigt gott nytt år till er alla!

Anna-Karin Raphasha Björnberg, rektor och samordnare Färnebo folkhögskola