Hej Nasma och PeaceWorks, vad roligt att ni är ny huvudorganisation! Hur känns det?

– Hej! Det känns kul, vi är så taggade på att vara en del av Färnebo!

Varför ville ni bli huvudorganisation för Färnebo?

– Av en massa anledningar egentligen. Men främst så var det fanns det så mycket som vi hade gemensamt som organisation och folkhögskola. Både vad gäller vision men även hur vi arbetar med frågor som global rättvisa och att engagera människor för social förändring.

Nasma Salim är generalsekreterare för Färnebos nya huvudorganisation PeaceWorks. Foto: Privat.

Berätta om PeaceWorks – vad är ni för organisation?

– Vi är en ungdoms- och fredsorganisation som arbetar för rättvis och hållbar värld i fred. Vi arbetar med frågor som antirasism, feminism och global rättvisa och håller bland annat på med utbildningar och workshops i dessa frågor, driver nationella och internationella projekt samt påverkansarbete och informationsspridning. Vårt främst fokus är också att stötta och se till att det finns plattformar för ungas egna organisering för en värld i hållbar fred. 

Vilka frågor arbetar ni med just nu?

– Just nu arbetar vi mycket för att synliggöra och informera om valrörelsen i Colombia, utfallet är väldigt avgörande för hur det arbetas med fredsavtalet framöver. Det går lite hand i hand med vårt arbete om internationell solidaritet som vi fokuserar mycket på just nu. 

Om man gillar ert arbete och vill engagera sig, hur gör man då?

– Är man under 26 får man jättegärna bli medlem och stötta oss på det viset. Vi är en medlemsdriven organisation och det finns mycket möjlighet att påverka på det sättet. Vill man stötta vårt arbete tillsammans med våra lokala partners i Colombia så kan man även swisha en slant. Annars är det bara att följa oss på sociala medier och hålla utkik efter event eller aktiviteter. Det kommer dyka upp en del till sommar och höst!

Till sist, vad ser ni fram emot att göra i samarbete med Färnebo?

– Oj, jag tror det finns en hel del som vi skulle kunna samarbeta kring. Vi ser fram emot att samarbeta kring utbildningar så klart, men det hade även varit kul att kolla på hur vi skulle kunna samarbeta kring internationella aktiviteter och utbyten. Vi samarbetar redan lite faktiskt, i höst kommer vi vara hos er och hålla en 8-dagars Erasmus+ training med deltagare från hela Europa om antirasism i praktiken. Det ska bli så kul!


Färnebo drivs av 13 olika huvudorganisationer som är aktiva i solidaritets-, miljö- och fredsrörelsen. De samarbetar med skolan kring kursverksamhet och utser en styrelse för skolan.

SV_SE