Välkomna till Österfärnebo och Gysinge!

Vi välkomnar flyktingarna i Gysinge!

Insändare till Arbetarbladet

200 flyktingar har kommit till Gysinge.

Befolkningen i Österfärnebo kommundel har i ett slag ökat med nästan 20 procent! Detta är omtumlande för många av oss. Men det är krig runtom i världen och vi välkomnar utsatta människor till Gysinge och till Gästrikland. Vi är beredda att göra vad vi kan för att underlätta deras tid hos oss och uppmanar andra i Gästrikland att göra likadant.

Vid ett möte med 13 föreningar och institutioner enades vi om att bjuda in de asylsökande till våra aktiviteter och söka stöd för språkkaféer och annan verksamhet. De har redan bjudits till våra kyrkor och en trädgårdsfest och mer planeras. Vi vill också tillsammans med de nya Gysingeborna verka för en rimlig service för alla i vår socken. Alla nya invånare ökar behovet av bussförbindelser, lokal hälsovård och undervisning som även kan komma andra boende till del.

För första gången på många årtionden är det åter fullt med folk i Gysinge bruk. Barn som leker, unga som spelar fotboll, ökad handel på butiken. Det finns språkförbistring men de nya Gysingeborna är ivriga att lära sig svenska. Vi ser allt detta som en ny möjlighet för Gysinge och vår kommundel.

Vi tror att en grogrund till rasism är fördomar om människor som man inte har mött. Nu har världen plötsligt kommit till vår socken och det är en förändring. Men vi är beredda att ta emot med öppna armar.

En del av de asylsökande har dåligt med vinterkläder och en insamling har redan startat med fantastiskt resultat. Andra har haft en god ekonomi hemma och har pengar att köpa för, de har bra utbildning och är kunniga inom olika yrken, men har tvingats fly för att överleva. Vi har ambitionen att möta de nya inte i första hand som hjälpbehövande offer utan som medmänniskor på besök hos oss innan de återvänder hem eller flyttar vidare till annan någon svensk kommun. Om några sedan väljer att stanna i Gysinge och Sandvikens kommun så vore det positivt

Österfärnebo sockens utvecklingsgrupp

Schönbergskyrkan

Österfärnebo IF

Baptistförsamligen

Fritidsgården (ABF)

Färnebo Folkhögskola

Gåvan Mitt i Österfärnebo

Naturum Färnebofjärden

Gnistan i Gysinge

jenny&maud, Brukshandeln

Gysingebostäder

Insändaren ovan publicerades i Arbetarbladet 2014-09-09

http://www.arbetarbladet.se/opinion/insandare/vi-valkomnar-flyktingarna-till-gastrikland

Posted in Kurser.