Hej Mona och Seinab! Varför ville ni göra kursen Antirasistiskt självförsvar?
Seinab: Många är bra på att rabbla antirasistiska teorier men vet inte hur man ska vara en antirasist i praktiken. Man kanske såg en rasistisk attack eller hörde någonting rasistiskt i skolan eller på sin arbetsplats, men man vet helt enkelt inte hur man ska reagera.
Mona: Ja och det handlar också om att lära sig känna igen vad rasism faktiskt är, det är inte bara fysiska attacker utan det kan också vara sådant som sätter hinder, till exempel i organisering, i ens skola eller jobb. Folk behöver lära sig känna igen den formen av rasism och agera mot den också, och det tycker inte jag att folk gör i dag.
Är det något som gör att kursen behövs lite extra mycket just nu?
Mona: Vi står precis inför en valrörelse och mycket av diskursen och retoriken som förs bygger på rasistiska konspirationer och på rasistiskt språkbruk. Nu om någon gång, när vi ska bestämma vilka som ska lagstifta i vårt land, så är antirasism oerhört viktigt.
Seinab: Sedan efter #blacklivesmatter-demonstrationerna som var 2020 så är det många fler som kallar sig för antirasister men som samtidigt kanske inte riktigt förstår vad det innebär. Så samtidigt som många vill vara antirasister så saknas mycket kunskap.
Ni kallar den här kursen för Antirasistiskt självförsvar – vad är det? Ett helt nytt koncept?
Seinab: Ja, får man säga det? Det känns så kaxigt!
Mona: Ja men det ÄR ett nytt begrepp, men det tar inspiration från feministiskt självförsvar.
Seinab: Minus att lära sig att slåss haha! Det är inte Sverige redo för än. Här är det vedertaget att kvinnor som blir utsatta för sexism har rätt att försvara sig fysiskt, men den föreställningen finns inte för icke-vita som blir utsatta för rasism. Istället anses vi vara hotfulla från start utan rätt att försvara oss fysiskt. Så även om fysiskt självförsvar är en viktig del i feministiskt självförsvar så kommer det inte vara en del av vår kurs.
Mona: Ja precis, vi är inte där än. Den här kursen handlar om att försvara antirasistiska värden, där vi får lära oss att känna igen rasism och agera mot rasism, både när man ser att någon blir utsatt eller om man själv blir det.
Om man vill gå den här kursen, vad kan man förvänta sig?
Seinab: Man får lära sig dels hur rasismen ser ut strukturellt och i våra institutioner, dels så man får lära sig att checka sig själv och sin egen rasism. Man får möta sin konflikträdsla och träna på att våga säga ifrån både till sig själv och till andra när man upptäcker rasistiska uttryck. Jag tänker att det ska bli på samma sätt som när feministiskt självförsvar kom och gemene person började prata om härskartekniker – att det blir normalt att säga ifrån när rasism händer.
Mona: Förutom det kommer man också få träffa föreläsare som har forskat om det här frågorna under lång tid. Det är forskningsbaserad kunskap och vi omvandlar det teoretiska till praktiskt.
Till sist, vad ser ni mest fram emot?
Seinab: Att vi blir fler som är antirasister på riktigt! Och att folk kommer använda verktygen som de kommer få på kursen direkt.
Mona: Kunde inte sagt det bättre själv!
StreetGäris är en intersektionell organisation med fokus på feministiska och antirasistiska frågor och som nu för första gången samarbetar med Färnebo folkhögskola kring en kurs. Mona Nechma arbetar till vardags på LSU och och Seinab Hilowle på RFSU, men kursen gör de båda i rollerna som engagerade i StreetGäris.
Kursen Antirasistiskt självförsvar startar 28 februari och går under 5 veckor fram till den 9 april. Du kan söka fram till den 13 februari.