Vi besökte matbutik och bondgård

 Vi i grundettan har tema MAT och lär oss dessa veckor bland annat om ekologisk och närproducerad mat.

Vi har gjort ett besök på Coop konsum eken där vi kollade och jämförde prisskillnaden på ekologisk mat och konventionell mat. Vi ställde även frågor till personalen och kunder som besökte butiken.

 Vi la märke till att ekologisk nötfärs kostar lika mycket som konventionell nötfärs. Men andra produkter som t.ex mjölk och korv var det ganska stor prisskillnad på.

Vi besökte en bonde…

Fredagen den 18 september gjorde vi även ett studiebesök på Olors mjölkgård i Storvik. När vi kom fram bjöd bonden Anna-Karin Sundberg oss på varmchoklad med ekologisk mjölk och grädde samtidigt som hon berättade lite om hur det går till på gården.

Sedan gjorde vi en rundvandring på gården. Vi började hos hönsen och gick sedan vidare till kossorna. De hade både kor och kalvar som vi fick gå in och hälsa på. Bonden berättade lite hur det går till när man mjölkar kossorna och vart mjölken tar vägen.

… och ställde några frågor

Varför jobbbar du på denna gård?

– Jag är född här på gården och tog över efter mina föräldrar. Och jag är intresserad av djur, och jag är intresserad av mat, att framställa mat på ett sätt som jag tycker är ganska rimligt. Det finns så mycket dåliga sätt att framställa mat på. Vi försöker göra så att djuren har det bra. Vi gör så gott vi kan. Vi vill inte sprida gifter och kemikalier utan vi vill göra på vårt sätt och må bra av det, sa Anna-Karin.

När du växte upp här hade du och dina föräldrar också kor och andra djur?

– Precis så, jag hade ingen stor tvekan att ta över och jag var bara 23 år när jag gjorde det. Vi bönder samarbetar. Vi handlar foder av varann och torkar våran säd i grannens torp. Och vi har alla  olika förutsättningar och olika storlekar på gårdarna, förklarade hon också.

Text: Emelie, Victoria, Oosko och Josefine
Posted in Kurser.