Studiematerialet Hållbar energi tillsammans

Ett material för alla som vill jobba med hållbar energi tillsammans! Studiematerialet är framtaget av Studiefrämjandet tillsammans med Färnebo folkhögskola, Linköpings universitet, Jordens vänner, Coompanion Värmland och Omställningsnätverket.

I den allmänna debatten föreslås ofta storskaliga lösningar, men nu växer en rörelse av medborgardriven energiomställning fram genom lokala energigemenskaper. Studiematerialet fördjupar sig i bl a mer energi till många,  möjligheter med energigemenskaper,  hur kan vi generera och lagra lokal energi och även gemensam hushållning och beredskap, mm.

Studiematerialet Hållbar energi tillsammans är framtaget av Studiefrämjandet tillsammans med Färnebo folkhögskola, Linköpings universitet, Jordens vänner, Coompanion Värmland och Omställningsnätverket.

 

Vad är energigemenskaper?

Energigemenskaper är sammanslutningar av individer, företag eller organisationer som samarbetar för att producera, konsumera och dela energi på ett hållbart och effektivt sätt. Dessa gemenskaper kan vara lokala eller regionala och syftar till att öka användningen av förnybar energi, minska energikostnader och främja energisjälvförsörjning.

Energigemenskaper kan ta olika former, såsom solcellskooperativ, vindkraftsprojekt eller gemensamma energilagringslösningar. Genom att dela resurser och kunskap kan medlemmarna i en energigemenskap dra nytta av stordriftsfördelar och minska sitt beroende av traditionella energileverantörer.

 

Fördelarna med energigemenskaper inkluderar:

  • Ekonomiska besparingar: Genom att producera egen energi kan medlemmarna minska sina energikostnader.
  • Miljöfördelar: Ökad användning av förnybar energi bidrar till att minska koldioxidutsläppen och bekämpa klimatförändringarna.

Sociala fördelar:

  • Energigemenskaper kan stärka lokalsamhället genom att skapa nya arbetstillfällen och främja samarbete.
  • Energigemenskaper är ett viktigt steg mot en mer hållbar och resilient energiframtid.

Läs eller ladda ned materialet HÄR.

Aktuella kurser

Allmän kurs grundnivå

Läs Allmän kurs grundskolenivå! Kursen ger dig chans att studera 1-2 år för att läsa in behörighet till studier på gymnasienivå. Allmän kurs grundnivå...

Läs mer

Allmän kurs gymnasienivå

Läs Allmän kurs gymnasienivå! Kursen ger dig chans att studera 1-3 år för att läsa in behörighet till högskola och universitet samt yrkeshögskola. Kursen...

Läs mer

Framtidslandet i norr

Framtidslandet i norr- grön omställning eller ny kolonialism? Resande kurs för att studera den så kallade gröna industriomställningen i norr. Vi reser i Norr-...

Läs mer

Skogsträdgårdsodling i praktiken

Skogsträdgårdsodling i praktiken Kursen ger dig allt du behöver för att komma igång med en egen skogsträdgård eller utveckla ett redan påbörjat projekt. Sista...

Läs mer
SV_SE