”Känner du dig svensk?” av Niina Nierenburg

”Röda naglar är sexigt”, säger Elina och skakar om nagellacket från Isadora. Jag följer hennes penseldrag hypnotiskt. Hon tycker att vi ska hålla ihop eftersom vi är finska. Även om jag bara är tretton och hon femton. Man håller ihop om man kommer från orten tycker hon. Annars är man en svikare. Skulle hon tycka att jag var en svikare om jag sa att jag vill lämna det här?

”Kom! Jag ska visa dig en sak i min garderob.” 

Jag kan inte fatta hur mycket kläder Elina har i sin garderob. Hur håller hon reda på allt? Hur har hon råd med allt?

Hon tittar upp i taket och skrattar. ”Titta!”

Greklands och Finlands flagga hänger i taket. Vi garvar högt.

”Det bästa är att båda mina flaggor är blåvita. Visst!?” säger hon och dyker in med sitt huvud i garderoben.

”Du … känner du dig svensk?” Elinas röst sipprar ut från garderoben. 

Sist jag funderade över om jag känner mig svensk eller finsk var när jag gick svenska två när alla sa att jag var finnepinne. 

Sen sticker hon tillbaka huvudet i garderoben. Det flyger ut plagg efter plagg. 

Har man pengar om man är grek?

”Jag vet inte. En gång när jag var med mamma åkte vi och handlade. Mamma skulle parkera bilen och frågade om snubben bredvid kunde flytta lite på sin bil, han ba ’flytta hem till Finland finnjävel.’” 

”Va! Abo re! Vikken Malaka!”

”Mm, jag vet. Men … i Finland är jag den svenska kusinen när vi hälsar på mammas sida. Farmor och dom … dom …” Vet knappt att jag finns.

”Dom vad då?”

”Nej, jag menar … dom tycker väl också att jag är svensk.” 

”Haha. Ingen vill ha dig.”


Är du också sugen på att skriva? Kolla in Romanskrivarlinjen och skicka in ditt manus till oss.

SV_SE