PROMOCITI projektet har publicerat ett dokument där du bland annat får information om vikten av digital kompetens för aktiva medborgare och även en snabbguide för att implementera aktivt medborgarskap!
Läs merPå de allra flesta håll i världen deltar människor aktivt i demokratin enbart då det är dags för riksdags- eller parlamentsval, om ens då. Men en stark demokrati behöver byggas hela tiden. Det europeiska projektet PROMOCITI vill utveckla folkhögskolornas roll i att stärka delaktighet och aktivt medborgarskap.
Det europeiska projektet PROMOCITI vill utveckla folkhögskolornas roll i att stärka delaktighet och aktivt medborgarskap.
PROMOCITI är ett europeiskt projekt i vilket Färnebo medverkar. Projeket syftar till att undersöka och analysera hur folkhögskolor och andra institutioner som arbetar med vuxenutbildning jobbar för att stärka aktivt medborgarskap. Målet är att arbeta fram metoder och studiematerial som kan användas för att utveckla skolornas arbete med att stötta aktivt medborgarskap.
Aktivt medborgarskap handlar om samspelet mellan individer och deras lokalsamhällen, om inkludering och delaktighet på lokal, regional, nationell, europeisk och till och med global nivå. Det handlar om medborgares behov av att själva kunna agera för att lösa vardagliga problem. Det kan röra sig om att ordna bostäder eller solel tillsammans på en ort, driva påverkansarbete för bättre kollektivtrafiken, samverka i civilsamhället för ett bättre flyktingmottagande och motverka främlingsfientlighet eller hitta lösningar på lokala eller globala miljöproblem.
Projektet finansieras med medel från Erasmus+. Färnebo samverkar i projektet med fyra folkhögskoleorganisationer baserade i Spanien, Tyskland, Österrike, samt Polen.
Samhälle står idag inför en rad kriser. Det handlar om växande ekonomiska klyftor, klyftor mellan stadsdelar såväl som klyftor mellan stad och land, upprustning, ökande militarism samt en miljö- och utvecklingskris. Alla dessa kriser är delar av den demokratikris som detta projekt syftar till att tackla.
För att få till stånd aktivt medborgarskap hos fler medborgare krävs mer kunskap, färdigheter och verktyg. Även om många folkhögskolor redan arbetar med aktivt medborgarskap på olika sätt, behöver skolornas arbete utvecklas för att nå nya målgrupper och bidra till innovativt lärande och handlande för att tackla både lokala, nationella och globala samhällsproblem. Därför finns PROMOCITI.
Vi förväntar oss att projektet inte bara ska påverka organisationerna som deltar i projektet, utan att det även ska inspirera fler folkhögskolor att hitta nya sätt att stötta aktivt medborgarskap.
Steg 1: I varje land genomförs intervjuer med skolledare och pedagoger på fem olika folkhögskolor, totalt 25 folkhögskolor.
Steg 2: Intervjuerna sammanställs, analyseras och blir grund till ett studiematerial.
Steg 3: Två ”train the trainer”-seminarier som bygger på intervjuer och studiematerial genomförs i Spanien respektive Österrike. Tre deltagare från medverkande folkhögskolor i vardera land deltar för att sedan förmedla kunskaperna vidare i sitt respektive hemland. De blir nyckelpersoner för projektet.
Följande folkhögskolor och institutioner skapar PROMOCITI tillsammans:
PROMOCITI projektet har publicerat ett dokument där du bland annat får information om vikten av digital kompetens för aktiva medborgare och även en snabbguide för att implementera aktivt medborgarskap!
Läs merI början av maj ägde den andra workshopen för pedagogerna rum i Schlierbach med projektpartner och personal från Sverige, Polen, Tyskland, Österrike och Spanien. Värd för workshopen var SPES Future Academy.
Läs merFolkhögskolors roll för aktivt medborgarskap i Europa Vi har intervjuat 25 ledare för folkhögskolor och liknande folkbildningsinstitutioner i fem europeiska länder. De har svarat på frågor om deras förståelse av begreppet...
Läs merSedan folkhögskolornas start har ökade möjligheter till demokratiskt inflytande varit en central drivkraft. När Landets Fria Tidning gjorde reportage på temat aktivt medborgarskap och folkhögskolan finns Färnebo folkhögskolas arbete med!
Läs merPå de allra flesta håll i världen deltar människor aktivt i demokratin enbart då det är dags för riksdags- eller parlamentsval, om ens då. Men en stark demokrati behöver byggas hela...
Läs mermats.ehn@folkbildning.net
jonathan.korsar@farnebo.se
Tel: 0291–202 75
info@farnebo.se
Färnebovägen 874
811 74 Österfärnebo
Drottninggatan 48
803 10 Gävle
Swish: 123 389 2528
Bankgiro: 5901-1726
Organisationsnummer: 885501-0453