Orter att studera på:

Österfärnebo Gävle Stjärnsund Alsike

Österfärnebo

I det lilla samhället Österfärnebo, strax norr om Dalälven, finns Färnebo folkhögskolas rötter och hjärta. Redan 1977 startade den allra första resande folkhögskolekursen i Österfärnebo när en grupp ungdomar bildade en förening och tog över det gamla pensionatet Lychous.

Skolan har flera hus – det före detta mejeriet (Mejan), pensionatet (Lychous), bostadshuset Bohms och gamla prästgården som också är skolans expedition. Vid Lychous finns en fin trädgård och vid prästgården en bagarstuga. På skolans tomt finns också ett växthus och ett grönsaksland som nu drivs som en tillsammansodling. Skolan har också tillgång till den större samlingslokalen Gåvan med möjlighet att ordna konserter, konferenser eller biokvällar.

Som studerande på våra internatkurser i Österfärnebo bor du på skolan. Oftast bor varje enskild kurs gemensamt i ett kurshus. Det finns sammanlagt mer än 40 sängplatser på skolan i enkel- och dubbelrum. Alla hus har kök, matsal och mysrum. Lokalerna används också under sommarkurser och då olika distanskurser har helg- eller veckoträffar.

I byn finns gym, bastu, bibliotek, möteslokaler, välsorterad matbutik, cafe, pizzeria och bageri. Skolan samarbetar med många lokala odlare och mathantverkare. Österfärnebo har ett aktivt föreningsliv med fotboll, innebandy och badminton och en utvecklingsgrupp som kämpar för utbyggd lokal service och ett bra mottagande av nyinflyttade. Utvecklingsgruppen har ordnat många aktiviteter tillsammans med flyktingar som kommit till bygden.

I närheten ligger Dalälven och Färnebofjärdens nationalpark som är känd för sin vackra natur där du kan bada, paddla kanot, vandra och spana efter bäver.

Gävle

Färnebo folkhögskola finns sedan 2013 i Gävle, då skolan startade upp verksamhet med Allmän kurs. Sedan 2020 är skolan inrymd i en lokal på Drottninggatan 48 som går under namnet ”Gevalia”. Lokalen ligger intill kafferosteriet och delas med organisationen Kultura. Från Gävle Centralstation är det ungefär 300 meter till skolan.

I Gävle ges Allmän kurs med ungefär 65 deltagare varje termin. Förutom Allmän kurs huserar också Studiemotiverande folkhögskolekurs här. Kvällstid finns möjlighet att hyra lokalerna för lokala föreningar exempelvis.

På skolan finns en matsal med mikrovågsugnar där det går bra att äta medtagen lunch. Skolan är en gemensam arbetsplats och deltagare och lärare delar på ansvaret för att det ska vara en god miljö för alla och tar tillsammans ansvar för vissa dagliga sysslor. För oss är det viktigt att alla ska känna sig trygga i sin klass och på skolan i stort.

För närvarande är enbart bottenplan på skolan tillgänglighetsanpassad.

Stjärnsund

Sedan 2020 har Färnebo folkhögskola kurser i den lilla bruksorten Stjärnsund i Hedemora kommun. Byn har sedan 80-talet varit en plats där olika alternativrörelser samlats. I Stjärnsund finns verksamheter och gröna eldsjälar som lever och samverkar för en ekologisk landsbygd. Där finns inspiration och kunskap om permakultur, skogsträdgårdar, grönsaksodling, ekologiskt byggande, tiny houses, naturnära skogsbruk, biologisk mångfald, personlig utveckling och mycket mer. I byn finns bl. a. kiosk, café och restaurang,  Stjärnsunds herrgård och Fridhems kursgård.

I Stjärnsund håller Färnebo folkhögskola till på Fridhems kursgård och vandrarhem. Där har vi lektioner, måltider och övernattning.

En stor del av undervisningen sker i byns skogsträdgårdar samt i Fridhems Mångfaldsträdgård – en trädgård för praktiskt lärande och undervisning om permakulturdesign, perenna grönsaker, skogsträdgårdsodling och möjligheterna att bygga upp långsiktigt hållbara försörjningssystem.

I Stjärnsund hålls kurserna Skogsträdgårdsodling i praktiken och Permakulturdesign.

Hitta hit

Tåg

Hedemora är närmaste tågstationen från Stjärnsund. Från Stockholm Central tar det ca 2 timmar. Därifrån går bussar (endast vardagar), taxi, hyrbil eller skjuts (ca 20 min med bil).

Du bokar tågresor via SJ: www.sj.se

Det går att boka hela vägen till ”Stjärnsund Sandvika” via SJs sida om du ska ta bussen från Hedemora. Du hoppar av bussen vid ”Skolan”.

Buss
Det går buss från Hedemora till Stjärnsund
Busstider hittar du här: www.dalatrafik.se
OBS. Det går inga bussar på lördagar och söndagar.

Taxi
Taxi beställs via Söda Dalarnas Taxi på tel 0775-50 50 50.
Taxi kostar ca 860 kr för 1-4 personer

Alsike

Alsike Trädgård driver en ekologisk KRAV certifierad grönsaksodling på 0,5 ha friland och 500 kvm växthus. Sedan starten 2008 har de levererat grönsakskassar till privatkonsumenter (andelsjordbruk). De säljer också sina grönsaker på marknader, via RekoRing och till livsmedelsbutiker/grossister. Alsike Trädgård anordnar också kortare och längre kurser i ekologisk odling. Sedan 2013 har de i samarbete med Färnebo folkhögskola arrangerat kursen Småskalig ekologisk odling. På kursen får du följa Alsike Trädgårds arbete under ett år och lära dig de hantverksmässiga grunderna för att lyckas som odlare.

Alsike Trädgård håller till på Alsike Prästgård, en gård med många verksamheter. Här finns företag som arbetar med ekologisk spannmålsodling och djurhållning. Det finns också ett stall för hästar.

Det finns inga boendemöjligheter, kursdeltagarna ordnar själva med boende inför träffarna som är förlagda vid Alsike Trädgård.

Alsike Trädgård ligger 4 km utanför Knivsta och närmaste större stad är Uppsala. Det går att besöka trädgården i mån av tid. Kontakta Alsike trädgård innan på telefon: 0700-453780.

SV_SE