Fyra frågor till lärarna bakom höstens kortkurser

Förra helgen fylldes Färnebos lokaler av engagerade deltagare som var sugna på att lära sig mer om olika vägar till samhällsförändring. Kursen Aktioner, manifestationer och förändringsmetoder sparkade igång höstens kortkursprogram som har fokus på kunskap för förändring. Lärarna som höll i trådarna, Lars Igeland och Viktor Eckert, svarade på några frågor om helgens kurs och berättade vad vi kan se fram emot under hösten.

Många lärdomar från zapatisterna på helgkurs

Vad kan vi lära oss av zapatisterna? Det var frågan vi utgick ifrån under vår digitala helgkurs som vi ordnade den 21-22 augusti där olika föreläsare, panelister och worskhopledare försökte svara på frågan utifrån sina unika perspektiv. Zapatiströrelsen är en urfolksrörelse i den sydliga delstaten Chiapas i Mexiko som sedan de gjorde uppror 1994 inspirerat med sin unika kamp för urfolks rättigheter, autonomi och värdighet. 

Se föreläsningarna från Sommarforumet

Är hållbart boende, klimatkamp och vård för alla din kopp av te? Missade du helgkursen Sommarforum för en grön rättvis nystart som gick av stapeln en helg i skarven mellan juli och augusti? Nu kan du ta del av stora delar av programmet via vår Youtube-kanal. Vi har sammanställt det mesta och det bästa från sommarens stora träff på tema klimatomställning, rättvisa och antirasism.

Färnebo folkhögskola söker lärare till Allmän kurs

Brinner du för folkbildning, engagemang och delaktighet? Tycker du om att utmana den traditionella synen på lärande och har en kreativ och lösningsfokuserad syn på ditt arbete? Nu har du chansen att bli en del av Färnebo folkhögskola – skolan som tror på människors engagemang! Just nu söker vi en lärare med erfarenhet av att undervisa i Svenska som andraspråk till vår Allmänna kurs som är baserad i centrala Gävle.

Reflektioner från kursen Orädda städer

Det var en blandad grupp på drygt 20 personer som deltog på distanskursen Orädda städer; yngre och äldre, från både mindre orter som Höör, Älvdalen och Vimmerby och stadsdelar i större städer som Rosengård i Malmö, Kortedala och Hisingen i Göteborg och Bandhagen i Stockholm. De har läst, analyserat och diskuterat tillsammans under tio veckor.  Jonathan Korsár som varit lärare under kursena ger oss en rapport och några reflektioner från den nyskapande kursen. 

Satsning på korta kurser startar i höst

Vill du bli bättre på opinionsbildning, på att anordna manifestationer eller på att arbeta med antirasism och solidaritet i praktiken? Nu lanserar vi en satsning på kortare kurser för dig som vill förändra samhället tillsammans med andra. Med start i september kommer vi att ordna kurser varje månad inklusive en kurshelg i Österfärnebo. Anmäl dig till en eller flera av kurserna och se till så att du får en lärorik och spännande höst!

Se webbinariet om naturens rättigheter i efterhand

Missade du webbinariet ”Ska platsen vi bor på ha rättigheter?” som Färnebo ordnade förra veckan? Eller är du bara nyfiken på att veta mer om naturens rättigheter och vad det egentligen handlar om? Inga problem, nu går samtalet att se här istället.

Fotboll + empowerment = sant?

INSAMLINGEN ÄR AVSLUTAD. TACK ALLA NI SOM HAR BIDRAGIT! Vår samarbetsorganisation Karibu Tanzania Organization i Tanzania har bett oss om hjälp. De har satt ihop ett damlag som har blivit utvalda till att vara med i en stor fotbollsturnering. Nu ska de träna tillsammans under en månad, men de saknar nödvändig utrustning för att göra det möjligt. Vill du vara med och möjliggöra att kvinnor kan mötas, träna tillsammans och stärka sitt självförtroende? 

Vi folkbildar om ekofascism tillsammans med Ungdom Mot Rasism och Offensiv folkbildning

Den växande ekofascistiska rörelsen har länge varit en aktuell fråga i flera europeiska länder, det är först på senare tid som frågan börjat lyftas i Sverige. Hur ska miljö- och omställningsrörelsen möta påverkanskampanjer från rasistiska och högerextrema rörelser? Frågan engagerar – webbinariet som arrangeras på onsdag den 10 mars har i skrivande stund över tusen intresseanmälningar.

Hej lärare!

Anna Bartfai och Viktor Eckert är nya lärare på Färnebo folkhögskola sedan i januari i år. De kommer att undervisa på den helt nya kursen Rättviselinjen – en ettårig kurs i kollektiv projektledning med fokus på feminism, antirasism och klimaträttvisa. Vi ställde några frågor till dem för att ta reda på vad de ska syssla med på skolan och vad de ser fram emot.  Läs mer!