Satsning på korta kurser startar i höst

Vill du bli bättre på opinionsbildning, på att anordna manifestationer eller på att arbeta med antirasism och solidaritet i praktiken? Nu lanserar vi en satsning på kortare kurser för dig som vill förändra samhället tillsammans med andra. Med start i september kommer vi att ordna kurser varje månad inklusive en kurshelg i Österfärnebo. Anmäl dig till en eller flera av kurserna och se till så att du får en lärorik och spännande höst!

Se webbinariet om naturens rättigheter i efterhand

Missade du webbinariet ”Ska platsen vi bor på ha rättigheter?” som Färnebo ordnade förra veckan? Eller är du bara nyfiken på att veta mer om naturens rättigheter och vad det egentligen handlar om? Inga problem, nu går samtalet att se här istället.

Fotboll + empowerment = sant?

INSAMLINGEN ÄR AVSLUTAD. TACK ALLA NI SOM HAR BIDRAGIT! Vår samarbetsorganisation Karibu Tanzania Organization i Tanzania har bett oss om hjälp. De har satt ihop ett damlag som har blivit utvalda till att vara med i en stor fotbollsturnering. Nu ska de träna tillsammans under en månad, men de saknar nödvändig utrustning för att göra det möjligt. Vill du vara med och möjliggöra att kvinnor kan mötas, träna tillsammans och stärka sitt självförtroende? 

Vi folkbildar om ekofascism tillsammans med Ungdom Mot Rasism och Offensiv folkbildning

Den växande ekofascistiska rörelsen har länge varit en aktuell fråga i flera europeiska länder, det är först på senare tid som frågan börjat lyftas i Sverige. Hur ska miljö- och omställningsrörelsen möta påverkanskampanjer från rasistiska och högerextrema rörelser? Frågan engagerar – webbinariet som arrangeras på onsdag den 10 mars har i skrivande stund över tusen intresseanmälningar.

Hej lärare!

Anna Bartfai och Viktor Eckert är nya lärare på Färnebo folkhögskola sedan i januari i år. De kommer att undervisa på den helt nya kursen Rättviselinjen – en ettårig kurs i kollektiv projektledning med fokus på feminism, antirasism och klimaträttvisa. Vi ställde några frågor till dem för att ta reda på vad de ska syssla med på skolan och vad de ser fram emot.  Läs mer!

Vad händer på Färnebo 2021?

Aldrig har väl ett år varit så hatat och omdebatterat som 2020? Tyvärr försvinner ju inte coronapandemin i en handvändning och världsläget förbättras inte bara för att vi byter kalenderår, men vi ser ändå ljust på framtiden. Här är några av de saker som händer på Färnebo i år. 

“Vissa frågor är för viktiga för att stoppas av ett virus”

Ungefär vid den här tiden förra året såg jag fram emot allt det positiva som skulle hända. Skolan i Gävle skulle flytta till nya lokaler, vi skulle anställa en kommunikatör för första gången, starta igång några helt nya kurser och arbeta fram en ny internatkurs. Och allt det har faktiskt skett, samtidigt som vi har […]

Nu lanserar vi Rättviselinjen

Under ett antal år har Färnebo arbetat med att förändra vår internationella verksamhet och det som varit vårt signum – resandekurser – har pausats. Men nu storsatsar vi på en återkommande projektledarkurs som också innehåller en utlandsresa. Skälen till det är många och brännande aktuella. – Vi har dels tittat på vad forna kursdeltagare gör […]

Radiosända lektioner blev verkligheten på Tanzanias folkhögskolor

Att det finns folkhögskolor i Tanzania som en del av ett landets utbildningssystem är något som är helt unikt utanför Norden. Inspirationen kommer från ett långt och nära samarbete med svenska folkhögskolor, Sida samt Forum Civ (tidigare Forum Syd). Det var på 70-talet som Tanzanias dåvarande president besökte Sverige och samarbetet inleddes. Karibu Tanzania Organization (KTO) grundades 1990 och är en […]

Svårt återgå till det normala i Zimbabwe

Obadiah Moyo ringer upp från ett kyligt Bulawayo där han sitter i karantän sedan hela Zimbabwe stängt ner i slutet på mars. Kontoret är flyttat till hemmet och Obadiah går sällan utanför dörren. Organisationen där han arbetar, Rural Libraries and Resources Development Project (RLRDP), driver huvudsakligen skolbibliotek på landsbygden, men man ger också utbildningar till bibliotekspersonal och […]