Lokalekonomidagarna 2022: Att bygda smart!

Årets Lokalekonomidagar äger rum på Wiks slott utanför Uppsala den 6-7 oktober. Med detta års upplaga av Lokalekonomidagarna passar arrangörerna på att lansera ett nytt verb: att bygda.  De vill samla alla er som på olika orter, landsbygder, i organisationer eller offentliga verksamheter arbetar just med att bygda – att skapa lokal samhörighet, lokal motståndskraft, lokala målbilder […]

Vi söker en engagerad kommunikatör

Är du en kreativ och driven kommunikatör som brinner för folkbildning, engagemang och rättighetsfrågor? Nu har du möjligheten att bli en del av Färnebo folkhögskola – skolan som tror på människors engagemang. Vi söker en självgående och engagerad kommunikatör som kommer att arbeta både praktiskt och strategiskt.

Vi välkomnar ungdomsorganisationen PeaceWorks till Färnebo

På Färnebos årsmöte den 9 maj valdes inte bara en ny styrelse, vi fick också en ny huvudorganisation. PeaceWorks arbetar för ungas egna organisering för en värld i hållbar fred. Vi är så glada att de blivit en del av Färnebo och passade på att hälsa de välkomna genom en pratstund med Nasma Salim, generalsekreterare. Läs intervjun!

Det stora 32-års kalaset

1991 var året då Carola vann Eurovision, filmen Thelma och Louise hade premiär och Nirvana släppte klassikern Smells like teen spirit. 1991 var också året då Färnebo blev en egen folkhögskola. Nu börjar vi planera för Det stora 32-års kalaset. Save the date!

Nytt europeiskt projekt för aktivt medborgarskap

På de allra flesta håll i världen deltar människor aktivt i demokratin enbart då det är dags för riksdags- eller parlamentsval, om ens då. Men en stark demokrati behöver byggas hela tiden. Det europeiska projektet PROMOCITI vill utveckla folkhögskolornas roll i att stärka delaktighet och aktivt medborgarskap. Hur ska det gå till? Vi bad Mats Ehn, styrelseledamot på skolan och projektledare för Färnebos del i PROMOCITI att förklara närmare.

Välkommen till en fullmatad aktionsvecka i Stockholm!

Från Sápmi i norr till Amazonas i söder – i början av juni samlas miljökämpar från hela världen i Stockholm för att se till så att makthavare tar klimatet på allvar. Var med du också! Här tipsar vi om olika aktiviteter, några arrangeras av oss och andra av våra huvudorganisationer. Allt ifrån gräsrotsträffar och basecamp till manifestationer och aktioner!

Se webbinariet om Gállok i efterhand

Missade du webbinariet ”Tål Sápmi fler gruvor? Om Gállok, urfolksrättigheter och hotade naturvärden” förra lördagen? Ingen fara, nu kan du se klippen i efterhand. Vi är många som är chockade och bedrövade över regeringens beslut att tillåta en gruva i Gállok, webbinariet var ett fint tillfälle att hämta kraft tillsammans som vi gärna vill ska leva vidare. Lyssna, titta och dela därför gärna klippen med andra. 

”Vi måste visa att klimatkamp och social rättvisa hör ihop”

I juni möts världens ledare i Stockholm – 50 år efter att den första FN-konferensen om miljö ordnades. Vi pratade med Mariam Jallow Tholozan som är engagerad i Grönt Initiativ Järva om vad som händer inför klimattoppmötet i juni, varför många inte vill prata social rättvisa inom klimatrörelsen och vad man kan göra åt det.