Helen och Rosanna som studerar på Färnebo folkhögskola.

Möt Helen och Rosanna

Helen och Rosanna har studerat på Färnebo folkhögskola i Gävle sen augusti 2013. Här delar de med sig av sina erfarenheter och tankar kring studierna på Allmän kurs på Färnebo folkhögskola.

Intervju med Rosanna Andersson

Berätta om hur det kom sig att du började på Färnebo.

– Jag fick tips av en vän som går på Västerbergs folkhögskola. Hon hade sett en annons om att Färnebo skulle öppna en filial i Gävle. Hon tyckte att folkhögskola som form var bra.

Hur skulle du beskriva att det är att plugga här?

– Det är bra att man får plugga i sin egen takt och att det finns möjlighet till individuella upplägg. Men just nu är jag stressad över att ha temaveckor stället för vanliga lektioner, eftersom jag ligger efter i mina studier på grund av sjukdom. Jag är rädd att jag inte hinner klart.

Vad tycker du att kursen har gett dig?

– Allmänbildning. Jag har lärt mig mycket på lektionerna, och om det kollektiva – att ta hand om varandra.

Vad har du för tankar om framtiden efter att du studerat klart på Färnebo?

– Jag ska återgå till mitt arbete på Statoil först och främst, för att få upp ekonomin. Sedan kanske jag vill läsa vidare eller söka något nytt jobb.

 

Intervju med Helen Gebrehiwet

Berätta om hur det kommer sig att du började på Färnebo.

– Eftersom jag bara bott i Sverige i ungefär tre år behövde jag läsa in vissa grundskoleämnen innan jag började gymnasiet, plus att jag behövde gå själva gymnasiet. Jag valde Färnebo för att jag inte ville gå på ett gymnasium med 16-åringar, utan hellre ville studera med vuxna. Jag fick reda på skolan genom mina två svensklärare. Och det passade bra att skolan låg så nära hemmet, jag behövde inte åka så långt.

Hur skulle du beskriva hur det är att plugga här?

– Det är intressant, jag har aldrig gått på en sådan här skola. Det är stor skillnad mellan vanligt gymnasium och folkhögskolan. Man behöver inte stressa här. Man gör allt i skolan, och behöver därför inte känna någon oro när man går hem efter skolans slut. Då kan man ägna sig åt det vanliga livet istället. Man kan alltså ha barn och ändå studera här. Det enda skolarbete man behöver göra hemma ibland är att läsa kurslitteratur, som till exempel romaner som ingår i kursen. Läsningen är bra, för den förstärker min svenska.

Vad tycker du kursen har gett dig?

– I början var jag stressad och undrade om jag hade valt fel, jag tyckte skolan var a waste of time. Det var ju så få ämnen! Till exempel var det väldigt mycket svenska på schemat. Men sedan insåg jag att svenska här på Färnebo inte bara är ett språkämne, utan lika mycket handlar om att studera människors livssituation och samhället i stort. Vi gjorde bland annat ett arbete om Läkerolfabrikens nedläggning i Gävle – det arbetet lärde vi oss oerhört mycket på. Och så fick vi godis … Jag har nu insett att jag får lika många gymnasiepoäng här som på det vanliga gymnasiet. Och jag har dessutom lärt mig att samarbeta och jobba i grupp, jag har lärt mig hantera olika situationer på bästa sätt och att möta olika slags människor. Jag kommer för all framtid ha med mig kontakten med lärarna och deltagarna, och jag kommer att sakna dem när jag en gång slutar. Plus att jag kommer att sakna alla processer som sker i gruppen. Vi har så roligt tillsammans även fast vi ryker ihop då och då – för vi kan alltid skratta åt det efteråt.

Tankar om framtiden?

– Jag vill läsa vidare, och så vill jag ägna mig åt musiken lite mer. Musiklektionerna på Lättings som vi har en gång i veckan har gjort att jag lärt mig enkla saker som jag inte visste var betydelsefulla, saker som är jätteviktiga – som hur man jobbar med rösten, hur man spelar ackord med mera. När jag läser vidare vill jag satsa på att bli psykolog. Förut ville jag bli barnläkare – men sedan förstod jag att det kräver oerhört mycket mer. Och så insåg jag att jag är engagerad i samhällsfrågor, ja, jag vill hjälpa barn och vuxna, både på ett fysiskt och psykiskt plan. Så fort jag går ut folkhögskolan kommer jag börja plugga på högskolan.

Posted in Kurser.