Felix och Cecilia som pluggar på Färnebo folkhögskola i Gävle.

Möt Felix och Cecilia

Är du intresserad av Allmän kurs på Färnebo folkhögskola i Gävle? Kanske undrar du vilka som går här, och vad de har att säga om skolan? Här berättar Felix Johansson och Cecilia Andersson om sin väg till Allmän kurs – Ett Gävle för alla, vad studierna gett dem, framtidsplanerna mm.

Intervju med Felix Johansson

Berätta om hur det kommer sig att du började på Färnebo.

– Jag har ju inte gymnasiekompetens. Och jag förstod att det var viktigt när jag jobbade med isolering. Jag ville gärna jobba vidare med det, men jag kunde inte eftersom jag upptäckte att jag inte kunde bli lärling eftersom jag inte hade gått gymnasiet. Och så ville jag även prova något nytt. Den här skolan passar mig nog bättre än gymnasiet. Det är skönt att gå tillsammans med lite äldre människor, och inte hamna med folk som kommer direkt från grundskolan. Jag visste inte så mycket om hur man jobbade här, men hade en liten aning. Folkhögskolan är nog friare än det vanliga gymnasiet. Man har en klar struktur här, men skolformen är lite mer … böjbar än andra skolformer.

Hur skulle du beskriva att det är att plugga här?

– Det är lärorikt. Och vi har stora friheter, men på ett ganska kontrollerat sätt. Om jag fick för många läxor skulle det inte bli så mycket gjort. Vi följer läroplanen, men hur vi gör det är inte skrivet i sten. Vi deltagare kan medverka själva till att påverka hur ämnena ska läggas upp. Ja, vi bestämmer ofta på vilket sätt vi vill lära oss något och vad vi vill sätta oss in i. I ett ämne kan vi till exempel bestämma vilka inriktningar vi vill jobba med. Just nu på svenskan skriver vi en artikel, och vi kan skriva om exakt vad vi vill inom vissa ramar.

Vad tycker du kursen har gett dig?

– Först har den gett mig en rutin att gå till skolan, att få en regelbundenhet i mitt liv, plus att jag lärt mig studieteknik. Ja, jag har lärt mig vad det innebär att plugga helt enkelt.

Vad har du för tankar om framtiden efter att du har studerat på Färnebo?

– Jag ska nog återvända till att jobba med isolering. Efter att jag skaffat mig grundläggande behörighet kan jag bli lärling för att senare kunna få en fast anställning. Jag har redan de flesta licenserna som behövs för att jobba med isolering och jag kan det mesta, men som sagt gymnasiet saknas. Jag är väldigt praktiskt lagd, och jag är bra på att isolera. Visst är det ett av de skitigaste jobben man kan ha, men jag tycker om det. Man träffar alltid nytt folk, och alla jobb man gör inom isolering ser olika ut. Jag tror dessutom det är ett framtidsjobb. Det som är bra är att den grundläggande behörigheten också ger mig andra möjligheter i livet, om jag vill kan jag en dag plugga många intressanta ämnen.

Intervju med Cecilia Andersson

Berätta om hur det kom sig att du började på Färnebo.

– Jag behövde läsa in det sista gymnasieåret. Jag sökte till just Färnebo för att jag tycker att skolan har en bra värdegrund, till exempel alla människors lika värde oavsett hudfärg, kön eller bakgrund.

Hur skulle du beskriva att det är att plugga här?

– Det är roligt. Vi har lektioner som inte bara är vanliga lektioner, utan lektioner som det också blir något verkligt av, till exempel som när vi skrev medborgarförslag och skickade in dem på riktigt. Man är en del av samhället här. Lärarna säger inte bara att skolan har en värdegrund, utan det märks också i undervisningen. Vi jobbar bland annat med teman om ideologier som feminism och diskuterar rasism. Att skolan ligger mitt i centrum är också bra eftersom vi med kort varsel kan bestämma oss för att gå ut och delta på någon manifestation eller något annat.

Vad tycker du att kursen har gett dig?

– Jag har fått en ny insikt; att jag är en viktig del av samhället och att jag kan påverka. Man lär sig mycket om samhällsfrågor, och det gör ju att man känner sig säkrare på sig själv i samhället. På Färnebo finns det alltid någon att bolla frågor med. Jag har blivit alltmer intresserad av feministiska frågor sedan jag började här. Det är bra att lärare och kursdeltagare är jämlika, vi gör saker tillsammans.

Vad har du för tankar om framtiden efter att du studerat klart på Färnebo?

– Jag vill läsa på högskolan, någonting inom samhällsvetenskap. Innan jag började på Färnebo var jag osäker på om jag skulle klara av att läsa på högskolan. Men genom att vi har fått prova på lite mer avancerade och högskoleförberedande uppgifter, känner jag mig säkrare på att jag kommer att klara det. Jag har fått verktyg, både för vidare studier och för livet.

Posted in Kurser.