Möt Dennis och Inca

Här berättar Inca och Dennis  om sin väg till Allmän kurs – Ett Gävle för alla, vad studierna gett dem, framtidsplanerna mm.

Intervju med Inca

Berätta lite om dig själv!

– Jag är 28 år. Intresserad av matlagning, litteratur och film. Just nu skriver jag faktiskt en uppsats i svenska om asiatisk skräckfilm, som jag tycker delar första platsen tillsammans med sci-fi som bästa filmgenre. Jag bor tillsammans med min kille här i Gävle.

Berätta om hur det kommer sig att du började på Färnebo.

– Jag började här av en ren slump. Jag bodde i Göteborg och hade egentligen tänkt att läsa in gymnasiet på någon folkhögskola där. Men när jag var och hälsade på släktingar i Gävle så såg jag att Färnebo fanns. Jag sökte dit och fick komma på intervju, och fick genast en bra känsla. Det kändes helt rätt. Det är nog en av de bästa sakerna jag gjort i mitt liv att börja på Färnebo.

Hur skulle du beskriva att det är att plugga här?

– Det känns väldigt bra. Jag har sedan innan dåliga erfarenheter av skola och lärare, och har haft det jobbigt med min dyskalkyli. Så jag har jobbat istället för att plugga tidigare. Men sedan jag började på Färnebo har jag märkt att alla kan lyckas med rätt slags stöd. Det är en trygg miljö med pedagogiska och stöttande lärare. Att elevernas röst blir hörd och vi alla kan påverka ger en speciell känsla av ansvar och bygger upp en skön stämning.

Vad tycker du kursen/skolan har gett dig?

– Bättre självförtroende. Det var ett stort steg att ens tänka tanken att börja studera igen. Jag har alltid tyckt om att lära mig saker, det har aldrig varit ett problem. Men att våga ta steget att faktiskt göra det när man haft så dåliga erfarenheter sedan tidigare var ett svårare hinder. Färnebo har hjälpt mig att våga tro att jag kan studera vidare till dietist. Jag kanske börjar bli ”vuxen”! Jag har fått ett nytt tänkande kring studier – det kan faktiskt vara kul.

Vad har du för tankar om framtiden efter att du har studerat på Färnebo?

– Den ultimata drömmen är att komma in på dietistutbildningen, som är tre år lång i Uppsala. Sedan vill jag börja jobba som dietist, eller öppna ett eget kafé. Men med utbildningen avklarad kan jag ju ta över världen om jag så önskar! Haha!

Intervju med Dennis

Berätta lite om dig själv.

– Jag är 23 år. Mina största intressen är datorspel och fotboll. Favoritlaget är Manchester United. Jag gillar att lyssna på både hip hop och rock. Jag bor i Gävle med min sambo som jag träffade på Färnebo folkhögskola i Gävle, och min kanin. Jag kommer från början ifrån Jokk Mokk, men flyttade hem till min mamma i Gävle några år innan jag sökte till Färnebo.

Berätta om hur det kommer sig att du började på Färnebo.

– Jag sökte till Färnebo för att läsa in grundläggande behörighet för att kunna söka vidare till universitet. Jag har tidigare läst på Komvux men det sättet att studera passade inte mig, eftersom det var så mycket hemstudier. Jag sökte till Färnebo eftersom det är ett annat sätt att studera här. Jag ville vara i ett klassrum, inte hemma.

Hur skulle du beskriva att det är att plugga här?

– Färnebo är en ”vänlig” skola. Här är alla snälla och respekterar varandras olikheter. Man blir respekterad för den man är. Det är en bra studiemiljö, eftersom man får mycket hjälp av lärarna. Allt är så mycket mer personligt här, än på gymnasiet som jag gick.

Vad tycker du kursen/skolan har gett dig?

– Jag har utvecklats positivt, eftersom jag har gått från att vara ganska oseriös till att verkligen anstränga mig. Jag kommer att få min grundläggande behörighet och tror att jag kommer få ett högt omdöme. Dessutom har jag fått en flickvän och vänner för livet!

Vad har du för tankar om framtiden efter att du har studerat på Färnebo?

– Jag har sökt juristutbildningen på Uppsala universitet. Jag är intresserad av juridiska frågor och vill bli advokat eller åklagare.

Posted in Kurser.