Porträtt av Aree och Ulzibajar

Möt Aree och Ulzibajar

Här berättar Aree och Ulzibajar om deras väg till Allmän kurs – Grundnivå, vad studierna gett dem, framtidsplanerna mm.

Intervju med Aree

Berätta lite om dig själv!

– Jag är en social och öppen person som har lätt för att prata och ta kontakt med folk. Jag är snäll, men samtidigt gillar jag äventyr och spänning, t.ex. att åka ut och tälta spontant, eller göra saker utan att planera så mycket först. När jag var barn hjälpte jag min pappa med att bygga vårt eget hus i Thailand och såg hur han gjorde. Så när jag nu bygger något, som t.ex. ett staket eller en brunn, funderar jag inte så mycket, utan jag tittar på ett annat staket och tänker ”Jag kan göra det här, jag klarar det!”

När jag precis hade kommit till Sverige kände jag mig ensam. Jag bodde utanför stan med min son och hade inte så mycket kontakt med mina föräldrar i Thailand. Vi hade mycket problem. Men jag tänkte att jag måste göra något, jag måste kämpa. För jag var stark och hade som mål att träffa vänner. Och jag klarade det. Jag bestämde mig för att flytta. Nu känner jag att det här är mitt liv, jag är fri nu. Jag vill fortsätta bo i Sverige och studera. Jag vill inte göra som jag sett många kompisar göra: hoppa av skolan för att jobba som t.ex. städare. Jag vill kunna välja mellan olika jobb när jag är färdig med studierna.

Berätta om hur det kommer sig att du började på Färnebo.

– Eftersom jag inte hade så mycket veckor kvar för mitt studiebidrag så att det räckte för att studera vidare på komvux, försökte jag lösa mina ekonomiska problem. Jag sökte på internet och ringde till en lärare här som kallade mig till intervju. Då visste jag inget om vad det innebär att studera på folkhögskola, men efter att ha pratat med läraren visste jag det, och bestämde mig för att prova.

Hur skulle du beskriva att det är att plugga här?

– Det är skillnad mellan komvux och Färnebo folkhögskola. På komvux studerade jag bara själv och fick inte så mycket hjälp från läraren. Det var mycket teori där.

Här trivs jag bättre eftersom man lär sig mycket om samhället och hur man lever. Man sitter inte bara och läser i en bok. Vi gör till exempel studiebesök på olika platser och ser hur man jobbar på en tidning, på Tingsrätten, osv. Det är lättare att komma ihåg om man gör någonting och inte bara läser om det. Och vi gör sakerna tillsammans så vi lär känna varandra mer.

Här är vi som en familj som lever tillsammans. Folk frågar hur man mår och bryr sig om en.

Vad tycker du kursen har gett dig?

– Jag har blivit bättre på många saker, till exempel svenska, och så har jag läst klart matte på gymnasienivå. I Thailand och på komvux hatade jag samhällskunskap. Jag tänkte att jag inte kunde något och gillade det inte. Men nu har jag lärt mig mycket, t.ex. förra terminen när vi hade valdebatt, så nu tycker jag det är roligt och jag vet mer om t.ex. politik, även om det kan vara tråkigt ibland också.

På estetiskt tillval där jag har haft drama och teater får jag slappna av. Det är skönt och roligt att få skrika eller spela en annan person. Jag lär mig också mer svenska genom att träna dialog från ett manus. Men den här terminen valde jag media, för det är spännande att lära sig hur man gör film.

Vad har du för tankar om framtiden efter att du har studerat på Färnebo?

– Jag och min man planerar att öppna eget och letar efter en bra lokal. Vi har pratat mycket om olika saker, till exempel blomsteraffär eller restaurang, eller att odla thai-grönsaker. Nu har vi precis kommit på en ny idé: att starta bostäder för flyktingar. Men annars gillar jag barn och skulle gärna jobba med barn, kanske som dagmamma. Jag skulle också kunna tänka mig att jobba som expedit i en klädaffär, eftersom jag tycker det är kul med kläder och att prata med människor.

Intervju med Ulzibajar

Berätta lite om dig själv!

Jag kommer från Mongoliet och har bott här i nästan fyra och ett halvt år.

Jag är nyfiken, söker mig hela tiden till nya saker och tycker både om att prata och lyssna på folk. När det gäller musik så gillar jag alla typer, men jag brukar lyssna på lugn musik för det hjälper mig att fokusera och koncentrera mig. Jag är en sportig person och mina favoritsporter är basket, volleyboll, pingis och fotboll. Dessutom tycker jag om att dansa. Jag dansar min egen dans, free style, och följer inte street dance eller klassiskt, för jag vill vara fri.

Berätta om hur det kommer sig att du började på Färnebo.

– Jag började här hösten 2013 när skolan precis öppnade. Min förra lärare på Bessemergymnasiet i Sandviken berättade om Allmän kurs och sa att folkhögskola skulle passa mig bra. Hon sa att jag jag skulle lära mig mycket saker här. Jag tänkte ”Varför inte? Jag provar!” Jag ville lära mig nya saker och fortsätta plugga.

Hur skulle du beskriva att det är att plugga här?

– Ärligt talat är det otroligt bra. Jag trivs med den här skolan för lärarna har bra kunskaper och är hjälpsamma. De försöker alltid uppmuntra oss. Man får lära sig mycket intressanta saker om miljö, naturkunskap, politik och om samhället. Dessutom känner jag känner mig väldigt trygg här. Vi deltagare samarbetar med varandra, pratar allesammans och bestämmer tillsammans. Det är demokrati som gäller här. Ingen bestämmer över oss.

Vad tycker du kursen har gett dig?

– Jag har utvecklats så himla mycket. Jag har lärt mig nya saker om omvärlden som jag inte visste förut och jag har blivit bättre på svenska och matte. Jag har lärt mig hur man skriver sina egna tankar och åsikter, sammanfattningar och historier och hur man jobbar med grupparbeten.

Vad har du för tankar om framtiden efter att du har studerat på Färnebo?

– Bra fråga. Kanske kommer jag studera vidare på högskolan för att lära mig ännu mer om samhället och om demokrati.

 

Posted in Kurser.