Ann-Sofie och Kamal, studerande på Färnebo folkhögskola.

Möt Ann-Sofie och Kamal

Förra vecka mötte vi Felix Johansson och Cecilia Andersson som berättade om sina studier på Allmän kurs i Gävle. Denna vecka berättar Kamal Ismail och Ann-Sofie Bäcklund, deltagare på kursen Allmän kurs – Grundnivå om vad studierna gett dem, framtidsplanerna mm.

Intervju med Kamal Ismail

Hur det kommer sig att du började på Färnebo?

– Jag hörde från min kompis att den här skolan är bra. Sen väntade jag sex månader efter att jag var klar med SFI för att kunna börja på just den här utbildningen som startade i augusti.

Hur skulle du beskriva att det är att plugga här?

– Jag tror det skiljer sig från att plugga på Komvux. För två dagar sen träffade jag en kompis som pluggade på Komvux och han sa att han var jättestressad. Här är det bättre för man får extra hjälp från läraren och man gör läxor i skolan. Det är lugnt här och inte bara stress.

Kan du berätta något om kursen? Vad går den ut på?

– Vi läser inte bara ämnen som matte och engelska utan vi lär oss om verkligheten, vad som händer i samhället, politik och så. Även om vi börjar 8.45 och slutar klockan 4 känns det inte tråkigt för vi gör många olika saker som läser romaner, har egen studietid och skolsamling. Vi har också olika aktiviteter. Ibland känns det tråkigt att bara läsa ämnen och då är det bra att kunna göra andra saker. Det var roligt när vi åkte till Hemlingby – skönt att byta luft och grilla och sådär. Det finns deltagare som har mycket problem och då är det bra att vara tillsammans och göra sådana saker. Det är något som vi behöver. Det är också bättre här än på andra kurser för oss som läser svenska som andraspråk, för här pratar vi mycket med varandra och lär oss språket från svenskarna som pluggar här. På skolan tar vi också ansvar för många saker tillsammans. Det kännsjättebra att vi tar ansvar som vuxna för fiket. I början kändes det konstigt att vi skulle ha var sin dag för att städa, men nu känns det roligt att alla har eget ansvar, det känns som mitt hem. Jag pluggar här och det är mitt hem också.

Vad tycker du att kursen har gett dig?

Jag har lärt mig mycket saker – inte bara att skriva. Jag har också lärt mig att prata och grammatik. I början var det jättesvårt för mig att tala med folk. Men nu kan jag prata med alla och de förstår vad jag säger. Det är stor skillnad mellan när jag började här och nu. Jag behöver språket. Men jag har också lärt mig engelska och matte. Det var längesen jag studerade matte så jag har glömt allting. Nu börjar jag repetera och lära mig igen. Vi får också lära oss om det svenska samhället, politiken, våra rättigheter och vad som händer i Sverige. På kursen Ett Gävle för alla fick jag besöka platser som Läkerolfabriken och Arbetarbladet. Det var jättebra för mig. Jag har bott här i Gävle i två år och jag visste ingenting om de platserna. Jag har också lärt mig om hur kommunen arbetar och att man kan skicka in medborgarförslag och uttrycka sina egna åsikter. Det finns många som bor i Gävle som inte vet något om hur kommunen arbetar.

Det finns ingenting som jag inte gillar med den här utbildningen!

Vad har du för tankar om framtiden efter att du studerat på Färnebo?

Jag vill plugga vidare på högskolan och bli socionom.

Intervju med Ann-Sofie Bäcklund

Hur kommer det sig att du började på Färnebo?

– Jag gick på coaching för vi hade problem med ekonomin och jag kunde inte plugga på Komvux utan skulle gå på bidrag. Men det kändes inte bra och coachen tyckte också att det var bättre att plugga vidare. Jag gick till kulturhuset Lättings när läraren Jonathan var där och informerade om Färnebo folkhögskola. Jag frågade honom: ”Kan jag få söka redan nu?” Och så gjorde jag det!

Hur skulle du beskriva att det är att plugga här?

– Kul! Och det är lagom tempo. Det går inte för fort och det är inte för stressat som på Komvux, utan det är en bra nivå på pluggandet. För de som tycker det är jobbigt med högt tempo rekommenderar jag att gå här.

Man lär sig mer om sig själv också. Sen jag började här har jag blivit mer öppen och utåtriktad. På Komvux gick jag på lektionen och sen var jag bara för mig själv. Men här är det jättebra. Här kan man prata med folk och vara sig själv. Ingen dömer någon, utan alla kan vara som man vill. Man kan vara blå, man kan vara svart, man kan ha prickigt med rutig jumper, man kan komma i pyjamas om man vill! Man vågar vara sitt flummiga jag.

Kan du berätta något om kursen?

– Jag tycker det är bra att man första veckan får ta reda på var man ligger i ämnet. Även om man sökt till 1an så kanske man behöver någon kurs i grund och tvärtom. Jag tycker det här är en bra kurs för de som behöver behörighet och bli klara så att de kan söka vidare sen. Det är i alla fall min plan.

Vad går utbildningen ut på?

– Att bli klar med den nivå man behöver bli klar med och få behörighet. Repetera det man inte kommer ihåg för att kunna komma vidare i livet. Jag tänker kursen finns för att hjälpa en att skapa sin framtid.

Det är en bra skola för lärarna är kanon – de förstår en och förklarar bra. Vissa deltagare har kanske inte pluggat på jättelänge, men lärarna hjälper en att komma igång.

Det känns hedrande att vara en av de första som har börjat på den här nya skolan!

Vad tycker du att kursen har gett dig?

– Jag har blivit lite säkrare på matte än förut och jag vågar tala mer. Om jag kan något kan jag nu räcka upp handen och säga det och vara stolt över att jag kan något. Jag kan mer. Jag tror på mig själv mer.

Vad har du för tankar om framtiden efter att du studerat på Färnebo?

– Jag har funderat på olika saker som till exempel florist, men innerst inne i hjärtat vill jag nog bli djurskötare. Jag älskar djur och jag har en massa djur hemma. Jag funderar också på att söka som volontär till ett katthem eller liknande för att hjälpa till. Det skulle kännas bra. Just biten att hjälpa djur eller människor känns viktig för mig.

Posted in Kurser.