Kursen ordnades med anledning av att en zapatistdelegation är på besök i Europa – exakt 500 år efter att dagens Mexico City invaderades av spanjorerna. Zapatisternas besök har väckt liv i solidaritetsrörelser som genom åren stöttat zapatisternas kamp och även i Sverige planeras det för zapatisternas eventuella besök. Vi som folkhögskola som tidigare anordnat resandekurser till Chiapas i Mexiko ville bidra genom det vi är bäst på: folkbildning. Under kurshelgen samlade vi därför en stor bredd gästföreläsare från både Sverige och Mexiko som talade om lärdomar från zapatisterna.

Sju av zapatistdelegaterna seglade från Mexikos kust mot Europa den 3 maj i år.

Zapatisterna har sedan de gjorde uppror på nyårsnatten 1994 och tog tillbaka jord från stora markägare, ägnat sig åt att bygga upp flera självständiga kommuner, egna sjukhus, skolor och att göra motstånd mot kolonialism, kapitalism, rasism och patriarkat. Även om de möts av stort motstånd från den mexikanska staten har de lyckats bygga ett unikt och inspirerande alternativ. 

Inspirerar med konstruktivt motstånd och inkludering

Så vad kan vi då lära oss av zapatisterna? Stellan Vinthagen, professor i motståndsforskning vid University of Massachusetts, USA, lyfte upp vad som inom forskningen kallas “konstruktivt motstånd”. 

– När vi gör motstånd behöver vi också bygga upp alternativ samtidigt. Det är en spännande strategi att använda framåt, att inte bara gå ut på gatan och protestera utan att också skapa våra egna strukturer. Hur hittar vi sätt att göra motstånd mot rasismen i Sverige, mot orättvisor, på ett sätt som också gör att vi bygger våra lokala alternativ? sa Vinthagen bland annat.

Liv Strömquist (foto: Maja Flink), Eva Maria Fjellheim (foto: privat) och Stellan Vinthagen (foto: privat).

Konstnären och serietecknaren Liv Strömquist har varit i Mexiko tillsammans med en av Färnebos resandekurser och är en av medförfattarna till boken “Chiapas: Kampen för en värld med plats för många världar”. Såhär sa Liv bland annat om sina lärdomar från zapatiströrelsen:

– Något som var väldigt inspirerande med zapatisterna var att de hade en icke-auktoritär idé som var väldigt stark, jag kommer ihåg det här slagordet som slarvigt översatt blir “vi går frågandes”. Man börjar inte med att ha en programpunkt som en auktoritet har bestämt och så går man efter den, utan allting bygger på att man har möten där alla ska säga sitt, utifrån det ser man vad man vill göra. In till minsta nivå vill man alla ska vara inkluderade och få säga någonting. 

Eva Maria Fjellheim är en sydsamisk forskare och författare, försvarare av urfolksrättigheter och radiodokumentärsproducent som har arbetat med samiska frågor och urfolksrättigheter på en mängd olika sätt, både i Sápmi och i Latinamerika. Under kursen berättade hon att hon ser stora likheter mellan samernas och zapatisternas kamp, men tror samtidigt att samisk organisering skulle kunna hämta ännu mer inspiration från urfolkskampen i Chiapas.

– Man ser i samisk organisering att språket ändrar sig och blir mer radikalt än förut, att man knyter begreppen mer till att det är en kolonial relation mellan de nordiska staterna och Sápmi. Jag tror att det kan bli väldigt intressant att se vad det kan ge om vi och zapatisterna får möjlighet att komma lite närmare varandra och att fler får kunskap om zapatismen. Då tänker jag särskilt på mer autonomi, starkare självbestämmande över områden och att få saker gjorda kollektivt, utan att vara beroende av statlig finansiering.

Andra som deltog under kursen var bland andra Erik Halkjaer som är chefredaktör för Omvärlden och ordförande för Reportar utan gränser, Solidaritetsföreningen K’inal, Andrés Rivarola från Nordiska Latinamerikainstitutet och Israel Mora från det mexikanska människorättscentret Frayba.

Vill du höra mer och se vad du kan lära dig av zapatisterna och deras kamp? Vi har samlat föreläsningarna från kursen en playlist.

Vill du veta mer om zapatisterna och deras besök i Europa?

Kursen anordnades tillsammans med Latinamerikagrupperna, Cyklopen, Solidaridad con Ayotzinapa – Suecia och Colectiva Feminista en Suecia – Maíz. 

SV_SE