Läs om nya skolan!

Saxat ur Gästriklands Tidning 23 augusti 2013:

– Vi tror att Gävle behöver en folkhögskola, säger Lars Igeland som är samordnare på skolan som välkomnade nära 60 elever till tre grupper som ska läsa Allmänna kursen på den nya folkhögskolefilialen.

På tredje våningen i gamla Baltichuset mitt emot busstationen i Gävle har Färnebo folkhögskola öppnat sin filial.

– Ett bra läge med mycket goda kommunikationer, säger Lars Igeland som avslöjar att han tittat på åtskilliga konstiga och dyra lokaler runt om i Gävle innan han hittade de lokaler man nu flyttat in i.

Det är skolstart lite överallt den här veckan och på förmiddagen har Lars Igeland hälsat 20-talet elever välkommen till en resande kurs i Österfärnebo. Samtidigt var det upprop för de nära 60 eleverna på den nya filialen i Gävle och vid lunchtid var det dags för den formella invigningen.

– Vi är mån om att ha våra kurser kvar i Österfärnebo, men vi har redan kurser och utbildningar på flera platser. Allmänna kursen, som vi startar här i Gävle nu, har vi tidigare haft i samarbete med Västerbergs folkhögskola.

I invigningstalet berättade författaren Anna Jörgensdotter om sin egen skolgång och hur hon upptäckte vidden av lärande på just folkhögskolan. Hon menade bland annat att kunskap kommer till oss genom erfarenheter, skapande och gränslöst tänkande och inte alltid genom jakten på höga betyg.

Hon talade om hur andra skolor än de traditionella kan vara livsviktiga och lyfte bland annat fram Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad som grundades av bland andra Hoforsdottern Kerstin Hesselgren 1921.

– Vi varierar metoderna för att studera så att du ska få en chans att hitta de sätt som passar dig. Så står det om Allmänna kursen på hemsidan. Det är bra, tycker Jörgensdotter.

Posted in Kurser.