Tisdag 15 april 19.00-20.30
”Allt går ju mä’ elektricitet. Elektriskt dä’ ä’ nå’t konstigt med det” är två strofer i en gammal sång. I detta webinarium möter vi Nicolas Etherden från Gävle högskola som berättar om ”energidelning”. Varför ska man dela energi? Vad säger EU? Hur görs det praktiskt? Och går det i dagsläget att göra detta i Sverige?
Detta webbinarium sker i samspel med våra distanskurser om lokal energi och hållbar energiomställning.
Torsdag 24 april 19.00-20.00
Lars Lindblom från Samarkand 2015 ”Utvecklingsbolaget för Ludvika och Smedjebacken” pratar om energiberedskap, framförallt utifrån deras arbete med att möjliggöra kommunal så kallad ”ödrift” i Ludvika kommun. Vad krävs för att ett lokalt elnät ska kunna startas upp när det regionala eller nationella elnätet fått problem tex till följd av ett oväder? Det blir också fokus på energiomställningen som pågår och vilka krav den ställer på ellagring och effektivitet.
Detta webbinarium sker i samspel med våra distanskurser om lokal energi och hållbar energiomställning.
Måndag 12 maj 18.30-20.00
Möt kursen Framtidslandet som granskat den gröna industriomställningen i norr. Du får del av intryck och tankar efter en studieresa där de har mött samer, kommuner, företag och miljöengagerade som påverkar och påverkas av industriomställningen i norr. Frågan är: Kan den gröna omställningen göras hållbart? Vad krävs i så fall för det?
Onsdag 21 maj 18.30-20.00
Finns det alternativ till dagens ohållbara ekonomi? Kan företag, kommuner, lokala orter såväl som hela regioner och nationer utveckla en ny ekonomisk praktik? Vad kan ny politik, folkrörelser och demokrati på arbetsplatsen spela för roll i att förändra den rådande ekonomiska modellen? Samtal med Cecilia Paulsson som bl.a. gjort dokumentärfilmen ”Outgrow the system”, Anika Agebjörn som bland annat skrivit böcker om globalisering och rörelser för en annan ekonomi i Latinamerika, Annika Lillemets som länge arbetat för att lyfta fram olika former av ekonomiska alternativ och Malin Widehammar, från Navet i Bergsjön.
Webbinariet arrangeras i samarbete med WEAll Sverige och Demokratisk Omställning.
Tisdag 3 juni 18.30-20.00
I detta webbinarium möter vi Daniel Norén som arbetar med ett uppmärksammat projekt med fokus på vatten i landskapet ”som lokal klimatregulator på Tjörn och Orust”. I webbinariet får du lära dig om klimatförändringarnas påverkan på jord- och skogsbruk och vice versa. Hur kan ett förändrat naturbruk bidra till ett kallare klimat? Är samhället redo att betala för ett sådant naturbruk? Vi diskuterar också vad civilsamhälle och lokala producenter kan göra på egen hand för att utveckla en hållbarare förvaltning av vatten och landskap.
Onsdag 25 juni – söndag 29 juni
Plats: Färnebo folkhögskola i Österfärnebo
Hur kan du öka din krisberedskap? Vad kan du göra tillsammans med grannar och andra för att bättre klara en situation där centrala system för att förse oss med ström, mat och bensin störs? Både extrema väderhändelser och en orolig omvärld skulle kunna skapa krissituationer som vi behöver vara beredda för. En kort sommarkurs där du tillsammans med bland annat Pär Plüschke från nätverket Preppa tillsammans, samt Markus Nyström och Rebecca Enderborn från Färnebo folkhögskola får lära dig mer om praktiska steg du kan ta för att skapa ett tryggare samhälle med ökad förmåga att hantera olika utmaningar och kriser.
Torsdag 7 augusti – söndag 10 augusti
Plats: Färnebo folkhögskola i Österfärnebo
Rådslag inför valet 2026: Hur lyfter vi solidaritet och rättvis, hållbar omställning? Hur förena klimatfrågor och sociala frågor lokalt och globalt? Hur står vi upp för folkbildning och fördjupad demokrati, mot rasism och nedrustning av den gemensamma välfärden? På årets Sommarforum vid Dalälven medverkar bland annat Lisa Pelling från Arena idé, författare till boken Vi som bor här, samt Peter Gustavsson, författare till boken Angreppet.
Arrangerar gör Färnebo folkhögskola ihop med Stad och Land-Nätverket, Jordens Vänner med flera.
Vi tror på ditt engagemang!
Tel: 0291–202 75
info@farnebo.se
Färnebovägen 874
811 74 Österfärnebo
Drottninggatan 48
803 10 Gävle
Swish: 123 389 2528
Bankgiro: 5901-1726
Organisationsnummer: 885501-0453