Sista ansökningsdatum: 24 mars 2022

När? 26 mars 2022, kl. 10-16

Plats för kurs: Länk för deltagande skickas ut några dagar innan webbinariets start! Håll utkik i inkorgen och din skräppost.
Kostnader:

Gratis!

Kontaktperson: Miriam Steinbach miriam.steinbach@farnebo.se 0738 4146 75
Kontakta oss

I mars väntas Sveriges regering besluta ifall det brittiska företaget Beowulf Mining ska få bygga en gruva för att bryta järnmalm strax utanför Jokkmokk i Norrbottens län. En gruva som samiska aktörer, inte minst Sametinget, samt miljörörelsen och flertalet forskare alla menar skulle leda till att kränka samiska rättigheter och leda till stora och oåterkalleliga miljöproblem. Enligt Unesco skulle gruvan även få en negativ påverkan på världsarvet Laponia.

Hur har vi hamnat här? Vad handlar striden om Gállok egentligen om? Varför ses den som ett symboliskt exempel på övergrepp mot samefolket? Och inte minst, hur går kampen vidare?

Kursen består av föredrag och panelsamtal med möjlighet till frågestunder.

Medverkande

Henrik Blind, Jokkmokkbo, renskötare, samisk aktivist och politiker.

Marie Persson Njajta, Sametingsledamot och grundare av initiativet Stoppa gruvan i Rönnbäck i Tärnaby.

Sara-Elvira Kuhmunen, ordförande Sáminourra, den samiska riksungdomsorganisationen i den svenska delen av Sápmi. Sáminourra arbetar för att tillvarata och främja samiska ungdomars intressen och rättigheter.

Tor Tuorda, naturfotograf och samisk aktivist, särskilt engagarad i motståndet mot gruvan i Gállok, bosatt i Randijaure.

Arne Müller, journalist och författare baserad i Umeå, som bland annat bevakar utvecklingen inom den svenska gruvindustrin ur ett miljöperspektiv.

Florian Carl, aktivist och artivist verksam inom Cloudberry Collective, ett nätverk som utvecklar, vårdar och stöttar antikoloniala aktioner och initiativ i Europa och Sápmi.

Lisa Wanneby, ordförande och en av grundarna för Urbergsgruppen – en förening som bl a arbetar med att vara aktiv part i domstolsprövningar i miljödomstol. Lisa Wanneby bor på Gotland och har varit med i den kända kampen om Ojnareskogen. Just nu är Lisa engagerad i prövningen kring Cementa.

Till webbinariets Facebook-event.

Omslagsfoto: Mose Agestam