Från Sápmi i norr till Amazonas i söder – i juni samlas miljökämpar från hela världen i Stockholm för att se till så att makthavare tar klimatet på allvar. Var med du också!
På vår kurs Sommarforum samlas vi inför FNs högnivåmöte om miljö: Stockholm+50. Vi preppar, peppar och samlar kraft. Du som går kursen kommer att få en unik möjlighet att möta nyckelpersoner inom den globala miljörörelsen.
Under en heldagsträff på Eggeby gård i Järva den 30 maj diskuterar vi grön och rättvis omställning i förorten samt global klimatkamp med gäster från Östafrika. 1-2 juni deltar vi sedan tillsammans i ”Folkets forum” – en parallell mötesplats för engagerade från Sverige och världen. Vi deltar i föreläsningar och samtal tillsammans med aktivister och engagerade från Europa, Asien, Afrika och Latinamerika. Vi lär oss om aktioner, kunskap, att bygga egna alternativ för odling, kultur, samarbete och solidaritet.
Kursen görs tillsammans med Afrikagrupperna, Jordens Vänner och Grönt Initiativ Järva.
Medverkande
Patricia Gualinga. Ledare för Kichwafolket i Sarayaku, i Amazonasregionen i Ecuador. Hon fick nyligen Palmepriset för sitt motstånd mot exploatering och skövling av regnskogen Amazonas. Hon arbetar med organisationen Mujeres Amazonicas där Amazonas urfolkskvinnor organiserar sig mot skogsskövling och utvinning av olja och mineraler.
Ilham Rawoot, Justicia Ambiental Mozambique som kämpar i södra Afrika mot fossilgasinvesteringar där bland annat AP-fonderna är med och investerar.
Daniel Ribeiro. Justiça Ambiental och Friends of the Earth Mozambique.
Tor Tuorda. Naturfotograf och samisk aktivist, särskilt engagarad i motståndet mot gruvan i Gállok. Bosatt i Randijaure nära Jokkmokk.
Göran Folin som var drivande i Almstriden och motkonferenserna i Stockholm 1972. Göran är aktiv i Jordens Vänner och lokalgruppen Alternativ Stad i Stockholm. Han är en av initiativtagarna till motkonferensen vid Stockholm +50.
Arne Müller. Journalist och författare från Umeå som granskar den gröna industriomställningen och gruvplanerna i Gállok. Arne driver Norrlandsparadoxen och har bl. a skrivit böckerna Smutsiga miljarder om den svenska gruvboomens baksida och Stockholm städerna och resten.
Asad Rehman. War on Want, långvarig klimataktivist i Friends of the Earth International. Asad har arbetat 25 år med mänskliga rättigheter, klimaträttvisa, antirasism och för fred. Han arbetar för brett folkrörelsesamarbete med systemkritisk inriktning.
Pat Mooney. What Next.
Jagoda Mucic. Ordförande Europeiska Jordens Vänner.
Lucia Ortiz. Friends of the Earth Latin America.
Meena Raman. Third World Network.
Kursupplägg
Halva tiden på kursen ägnas åt kreativa aktiviteter som rollspel, film- och banderollverkstad, skapande av musik, dans och poesi som vi sedan tar med oss till den stora manifestationen i Stockholm den 1 juni. Delar av kursen är förlagda i Stockholms stadsdelar där vi samarbetar med lokala aktivister.
Träff
11 maj kl. 17-20
Du kan delta både och på ABF-huset i Stockholm.
What we achieved since 1972 and what we have learned for the coming years.
Medverkande: Lucia Ortíz, Friends of the Earth, Latin America, Meena Raman, Third World Network, Mathias Wåg, journalist och poddare.
Digital träff
18 maj kl. 18-20
Global nedrustning och resurser för en rättvis omställning.
Medverkande: Unga talare aktiva i internationella folkrörelser
Träff på Eggeby gård, Järva
30 maj kl. 10-21
Vi diskuterar grön och rättvis omställning i förorten. Möjlighet att testa på gerillaodling tillsammans med Det gror i betongen. Möte med Tenstamammorna som organiserat sig för en ny utveckling i sin stadsdel.
Deltagande i Folkets forum och andra aktiviteter i Stockholm
1-2 juni.
Programmet skapas löpande, bekräftade programpunkter hittills är:
- Kamp i Södra Afrika mot fossilgasinvesteringar.
- Gallók-kampen i Sápmi.
- Fossil Fuel Non Proliferation Treaty
- Makten över maten med globala småbrukarrörelsen Via Campesina
Till vem vänder sig kursen?
Till alla som vill se en rättvis klimatomställning lokalt och globalt, och som vill lära sig mer om hur vi kan bryta storföretagens makt och alla koloniala mönster. Alla behövs, unga och gamla, akademiker och arbetslösa, människor med olika bakgrund. Delar av kurser kommer att bestå av egna verkstäder för ungdomar.
