Kursen ger dig kunskap om demokratiska arbetssätt och hållbara lösningar. Du lär dig om möjligheterna att driva en hållbar omställning som bidrar till mer jämlikhet, större delaktighet och egenmakt i samhället för fler.
Sista datum att ansöka: 15 november 2024
Startdatum: 13 januari 2025
Slutdatum: 15 juni 2025
Kurslängd: En termin
Studieform: 100%
Plats för kurs: Österfärnebo
Kostnader:
Att studera på Färnebo folkhögskola är kostnadsfritt. Kursen administrerar en gemensam ekonomi. Kostnaden för mat, boende och resor beräknas till ca 7500 kr/månad. En kostnad som gott och väl täcks upp av studiestödet från CSN. Anmälningsavgift är 500 kr som återbetalas till kursdeltagarna vid start.
Kontaktperson:
Är du intresserad av att jobba praktiskt för ett samhälle som är mer i samklang med miljön och som bättre tar tillvara fler människors bidrag? Ett samhälle som är mer demokratiskt och rättvist?
Då är det här en kurs för dig. Kursen Nya perspektiv för rättvisa och klimat ger dig kunskap om hur du praktiskt tillsammans med andra kan arbeta för hållbar utveckling. Det handlar om ett förändringsarbete som involverar fler och en demokrati där allas lika värde och miljön respekteras.
Vi börjar kursen med att lära känna varandra och vad det innebär att fungera som en demokratisk grupp. Vi börjar även med följande teman som vi sedan fortsätter att arbeta med genom hela kursen:
Vi lär känna några initiativ för rättvis och inkluderande omställning i folkhögskolans närområde, till exempel i Sandviken, Gävle och Uppsala. Innan studieresan för du också öva på att jobba med skrivande, foto och intervjuer.
Sen gör vi en studieresa genom Sverige, Danmark och Frankrike för att möta människor och organisationer som jobbar på olika sätt efter att ta tillbaka makten till gräsrotsnivån och sprida initiativet till fler människor för att bygga ett mer hållbart och rättvist samhälle.
Du får lära dig om hur föreningar och folkrörelser, såväl som kommuner och företag kan involvera människor i att tillsammans skapa en bättre, mer demokratisk samhällsutveckling.
I sista delen av kursen får du öva på att organisera workshops och hålla föredrag i de lokala sammanhang där vi startade. Detta blir ett sätt att inte bara försöka nå ut med berättelser och idéer men också ett sätt att öva på att starta och delta i samtal, samt praktiskt bidra till en samhällsförändring.
Kursen ger fördjupad kunskap om hur det går att arbeta demokratiskt och inkluderande med de globala målen för hållbar utveckling.
Ämnesord: förändringsarbete, aktivism, deltagande demokrati, klimaträttvisa, lokal utveckling, social rättvisa, organisering, social innovation, globala målen.
Kursen berättigar till studiemedel från CSN. Om du jobbar och vill läsa kursen kan du kanske ta tjänstledigt för studier. Obs! Även om studier kan berättiga till tjänstledigt måste du tala med din arbetsgivare i god tid om dina möjligheter att ta ledigt.
Inga särskilda förkunskaper krävs. När du söker kursen behöver du bifoga ett personligt brev (max 2500 tecken) som innehåller:
Vi tror på ditt engagemang!
Tel: 0291–202 75
info@farnebo.se
Färnebovägen 874
811 74 Österfärnebo
Drottninggatan 48
803 10 Gävle
Swish: 123 389 2528
Bankgiro: 5901-1726
Organisationsnummer: 885501-0453