Ekofeministiskt broderi

Känner du behov av eller vill prova på att uttrycka dina tankar, berätta din historia och inspirera världen med hjälp av nål, tråd och textilier?  Oroas du över klimat och miljökris men vet inte riktigt hur du skulle kunna engagera dig? Har du någon gång funderat kring varför samhället separerar tankearbete från handarbete? Om du känner igen dig i några av dessa frågor eller blir nyfiken på dessa teman och på att skapa med textilier är denna en kurs för dig!

Startdatum: 22 april 2024

Slutdatum: 20 maj 2024

Studieform: Distans

Kursen ges på 25% med fyra digitala träffar via zoom och en obligatorisk tre dagars träff i Färnebo folkhögskolans lokaler i Österfärnebo.

Kostnader:

Att studera på Färnebo folkhögskola är kostnadsfritt. 200 kr betalas till skolan för administrativa kostnader. Materialkostnader på c.a 300: – kr. tillkommer. Kostnader för transporter till skolan i Österfärnebo samt kostnader för mat och logi under helgträffen tillkommer.

Lärare: 

Carmen Blanco Valer

carmen.blanco.valer@farnebo.se

 

Visste du att textilaktivism och artivism överhuvudtaget har varit och är en viktig del av påverkansarbete, rättvisekamp och försvar av demokratin på många håll runt om i världen? 

Vi vill nå er som är intresserade av att bidra till en rättvis och ekologiskt hållbar värld genom textila uttryck.  

Under fem veckor ger vi plats till stimulerande glädjefyllda skapande textila uttryckssätt med avsikt att reflektera kring samhället, demokratin samt klimat- och miljökrisen och förhoppningsvis inspiration till att påverka. Vi träffas främst på distans och samlas även under en långhelg. Vår utgångspunkt är insikten av att samhället vi lever i präglas av dominans och våld mot naturen men även av förtryck mot människor utifrån deras könsidentitet, klass, hudfärg, ålder, religion, etc. Dessa förtryck påverkar och skadar oss alla och skadar även demokratin. 

Vi vill att denna kurs skall bli en mötesplats för de som vill förena reflektioner kring samhällsorättvisor och de utmaningarna vi står inför, med inspirerande, solidarisk och läkande skaparglädje. Vi hoppas tillsammans kunna skapa en ekofeministisk textil värld baserad på solidaritet och syskonskap. 

Kursen går ut på att stimulera och vägleda ekofeministiska reflektioner kring hur dominans över naturen hör ihop med dominans mot kvinnor och icke-binära, mot urfolk och andra koloniserade folk. Men vi vill även utmana separationen mellan tankearbete och kroppsarbete/handarbete och problematisera att vissa mänskliga uttrycksformer anses vara mer värda än andra. Till exempel att teoretisk skrivkonst är högre ansedd än poetiska texter och sångtexter, eller skapande målning, teckning eller gestaltning, men även att dessa i sin tur är högre upp i hierarkin än exempelvis textila uttryck, bland dem broderi. Något som i västvärlden tycks hänga ihop med att dessa utförts huvudsakligen av kvinnor eller de koloniserade folken.

Vi kommer under kursens gång att synliggöra och utmana separerande synsätt och stimulera processer som helar oss i termer av att se oss som hela, dvs. tänkande och resonerande men även skapande och kännande varelser som även är del av naturen. I ett gemensamt syskonskap uppmuntrar vi varandras skapande som förutom att ge oss glädje kan hjälpa oss att uttrycka våra reflektioner kring demokrati, lokal och global solidaritet, rättvisa, det gemensamma och omvårdnaden i samhället. 

Hur kommer detta att ske? De digitala zoomträffarna kommer att innehålla tematiska inledningar och kollektiva reflektioner kring samhälls- och miljö/klimatfrågor. Vi kommer sedan att låta detta inspirera vårt textila skapande. Så förutom inledningarna kommer halva träffarna att ägnas åt praktiskt grundläggande broderi för de som inte broderat innan och digitala reflexiva broderigrupper för de som redan kan grundstygnen. Idén är att vi så småningom skall kunna ägna oss åt att brodera under tiden som vi lyssnar och reflekterar.   

Under kursen använder vi framförallt fritt broderi. Men vi kommer även att introduceras i textila applikationer, fotobroderi och annat textilt experimenterande. Allt detta med inspirerande inslag av poesi, musik och avslappnande rörelseövningar.  

Höjdpunkten för kursen är helgträffen på plats i Österfärnebo som blir ett tillfälle där vi ytterligare lär känna varandra och utbyter idéer och perspektiv, vandrar i naturomgivningar och har naturövningar och skapar tillsammans. Sedan har vi en avslutande digitalträff som så att säga sluter cirkeln. 

Samarbetspartner: Kursen görs i samarbete med Rebellbrodöserna, ett nätverk av brodöser som bildades efter att de förra året gått en snarlik ekofeministiskt broderikurs. De beskriver sig så här: ”Vi är en grupp textila skapare som möts för att brodera med utgångspunkt i reflektioner kring samhället, demokrati, klimat,- art- och miljökris, utifrån en ekofeministisk grund. Vi värderar gemenskap och omsorg om varandra och om allt liv på vår planet. Vi är inga broderivirtuoser men vi vill utmana och omskapa världen med hjälp av nål och tråd. Utifrån förnimmelser av våra förmödrars och egna textila liv, träffas vi för att skapa. Vårt interkulturella nätverk har valt textilt skapande och broderi som ett sätt att uttrycka våra analyser, perspektiv, känslor och engagemang i samhället och miljön. Vi står enade i vår respekt för livet på vår planet och för alla människor, oavsett klass, etnicitet, hudfärg, sexuell läggning, kön, funktionsnedsättning, könsidentitet, ålder, religion, geografiskt ursprung eller migrationsstatus.”

Kursupplägg 

Kursen påbörjas den 22 april 2024 och pågår fram till 20 maj. Kursen ges på 25% med fyra digitala träffar via zoom och en obligatorisk tre dagars träff i Färnebo folkhögskolas lokaler i Österfärnebo.

De digitala träffarna är på måndagar mellan 18:30- 21:00. Datumen för de digitala träffarna är 22 april, 29 april, 6 maj, och 20 maj. Datum för den fysiska träffen i Österfärnebo är fredag den 10 maj till söndagen den 12 maj (Kristihimmelfärdshelgen).

Förutsättningar för att kunna tillgodogöra dig kursen:

  • Du ska ha tillräckliga kunskaper i svenska för att kunna följa kursen. Men då kursen innehåller många praktiska moment och få skrivuppgifter, behöver du inte ha så avancerade språkliga kunskaper.
  • Du skall ha privat dator med internetuppkoppling samt grundläggande kunskaper i datoranvändning. Vi kommer att använda oss av läroplattformen ITS. Du får information och vägledning kring ITS i början av kursen och vi kommunicerar via den. Därför förväntar vi oss att du går in i den minst en gång i veckan.

Antagningsvillkor:

Inga förkunskaper i vare sig ekofeminism eller broderi krävs. Däremot är grundläggande krav: intresse för rättvisa i samhället, respekt för alla människors lika värde och vilja att utmana sig själv samt att lära av varandra. För att bli antagen skall du bifoga ett personligt brev om varför du vill gå just denna kurs och information om eventuella textila förkunskaper eller/och förkunskaper kring ekologi. Men observera att det inte är ett krav att kunna någondera innan. Vi tillämpar löpande antagning, så det är först till kvarn som gäller! Skolan bekräftar att vi har fått in din ansökan när den kommit till oss. Bekräftelsen på att du är antagen kommer per e-post cirka två veckor efter att vi fått in din ansökan. Beslut om antagning fattas av kursansvarig lärare. Om du inte blivit antagen och tycker att beslutet har fattats på fel grund kan du överklaga det till skolans rektor och vidare till skolans styrelse.

Du behöver också ange två referenser.

Urvalskriterier:

Till kursen väljer skolan först utifrån:

a) Intresse för att uttrycka sig textilt i kollektiva miljörättvisa sammanhang.

b) Den som bedöms vara mer motiverad att studera på folkhögskola.

c) De som anses ha störst behov av det sammanhang och den pedagogik som folkhögskolan erbjuder.

d) Att skapa en så blandad grupp som möjligt.

Inställd eller reviderad kurs

Om kursen av någon anledning inte kan genomföras kommer de sökande samt antagna informeras skriftligt.

Tillgänglighet:

Skolans lokaler är inte fullt tillgänglighetsanpassade.

Villkor för att kursen ska anses fullgjord är att du måste ha deltagit på den obligatoriska träffen och minst tre av de fyra digitala träffarna. Kursen ger inte poäng eller examen på samma sätt som en högskolekurs – däremot får du ett studieintyg med en beskrivning av kursens innehåll efter avslutad utbildning.

Läs mer om kursen i kursplanen.

SV_SE