Broderi för miljö- och klimaträttvisa

Broderi för miljö- och klimaträttvisa

Vi fortsätter att reflektera om och brodera i relation till det som händer runtomkring oss. Denna gång fokuserar vi på miljön och klimatet för att tillsammans påverka vår gemensamma framtid!

Sista ansökningsdatum: 30 mars 2025

PRAKTISK INFORMATION

  • Startdatum: 21 augusti 2025
  • Slutdatum: 11 december 2025 
  • Kurslängd: 17 veckor
  • Studietakt: 25%
  • Plats för kurs: Distans via Zoom med veckovisa träffar på torsdagskvällar från 18:30 till 21:00. Tre fysiska träffar.
  • Kostnader: 200 kr. administrativa kursavgifter. Kursdeltagaren betalar själv sina transporter, mat och logi under helgträffar

I denna kurs länkar vi samman vår textila skaparkraft och kreativitet med klimat-, miljö-, feministiska- och rättviserörelsekrafter runt om i världen som värnar om livet genom kreativa former.  

Under kursen Feministiskt Broderi för rättvisa, reflekterade vi över de sociala utmaningarna som vi lever under och använde vår kreativitet och textila färdigheter för att tillsammans fortsätta tro på andra möjliga världar där kreativiteten är central!

Denna fortsättningskurs utgår från konstaterandet att en rättvis värld inte är möjlig så länge som livet på planeten är hotat. Så länge de pågående art- miljö- och klimatkriserna fördjupas förvärras alltså de sociala ojämlikheterna i samhället.

Övertygade om att klimat- och miljöomställningen måste vara rättvis och även kreativ och inspirerande vill vi reflektera och analysera kring de miljörelaterade kriserna och skapa broderier inspirerade i naturvärden som vi vill bevara och bidra till den globala miljörättvisa.

Vi vill utmana våra människocentrerade (antropocentriska) och eurocentriska perspektiv som sätter Västvärlden som norm och centrum. Vi avser att göra detta genom att stimulera empati med naturens värde i sig, samt inspireras och lära av urfolkens olika sätt att relatera till sin naturomgivning.

Kursen vilar på en omsorgsetik som uppmuntrar att vi tar hand om varandra, om planeten och värnar om livet. Kursen belyser problemen men vill även bidra till att ta fram, på ett kreativt och inspirerande sätt, utopier och alternativ som motverkar uppgivenheten som passiviserar.

Ett konkret mål för kursen är att länka samman oss med ex. vis Rebellmammornas ”Sticka för Klimatet rörelsen”. Även initiativet ”Vi lappar planeten” som är en internationell textilrörelse där vi kan bidra till deras initiativ Hoppets ekosystem som är ett försök att motverka uppgivenheten och passiviteten kring tillståndet i världen. De deltar i den alternativa klimatkonferensen i Belem, Brasilien där FN:s klimatkonferens COP 30 genomförs i november 2025.   

Kursens syfte

Att fortsätta sammanlänka engagerade textila skapare som brinner för social rättvisa och tillsammans vidga våra perspektiv så att även klimat-, art- och miljökriser uppmärksammas samtidigt som nödvändigheten av att omställningen sker rättvist.

Kursdeltagarna kommer att skapa textila bidrag för att ställas ut och tillsammans med textilskapare runt om i världen bidra till en ökad medvetenhet om det akuta behovet att agera för miljö och klimat.

Detta förväntas deltagaren kunna efter avslutad kurs: 

Ha vidgat sina perspektiv kring rättvisa till att omfatta även miljön. Känna till Naturens Rättigheter och med sina textila alster bidra till att skapa textila berättelser som blir en del av omställningen samt av framväxten av nya samhällsberättelser som ex. vis det Goda Livet.  

Plats för kurs:

Distans via Zoom med veckovisa träffar på torsdagskvällar från 18:30 till 21:00

Tre fysiska träffar.

  • Träff 1: 29-30-31 augusti i Österfärnebo
  • Träff 2: 7-8-9 november Stockholm – utställning inför COP30
  • Träff 3: 13 – 14 december Österfärnebo

 

Antagningsvillkor:

Att ha gått kursen Feministiskt Broderi för Rättvisa eller ha motsvarande kunskaper om feminism och rättvisefrågor samt textila kunskaper.  


Medarrangörer:

 

Kontaktperson:

Carmen Blanco Valer

✉️ carmen.blanco.valer@farnebo.se

SV_SE