Att skydda skog – inventering och grunder

Den här kursen riktar sig till dig som vill lära dig grunderna om skogen som ekosystem, om den svenska skogspolitiken och hur vi kan arbeta för att skydda skog genom bland annat inventering.  

Antagning sker löpande

Startdatum: 15 maj 2024

Slutdatum: 27 maj 2024 

 

Kurslängd: Två veckor

Studieform: 25%

Plats för kurs: Distans samt en dags exkursion på plats i en skog nordväst om Uppsala.

 

Kostnader: 

Anmälningsavgift på 200 SEK.

Kontaktperson: 

Markus Nyström

markus.nystrom@farnebo.se

 

Sveriges skogsindustri är på många sätt ohållbar idag, något som allt fler blir medvetna om. Gamla skogar med stor biologisk mångfald avverkas och skogslandskapet präglas mer och mer av kalhyggen, ungskog och obefintlig mångfald. Samtidigt finns en tydlig uppfattning inom mycket av skogspolitiken och bland industrins företrädare att det här inte är ett problem – tvärtom! Den svenska skogsindustrin, med betoning på trakthyggesbruk (kalhyggen) och storskalighet, lyfts fram som något föredömligt inom det svenska hållbarhetsarbetet. 

 

Intresset för skogen, och viljan att skydda den, växer dock. Men möjligheterna att skydda skogen, att arbeta för ett hållbart skogsbruk och ett rikt skogslandskap, kan ibland vara svåra att se och att lära sig själv. Den här kursen syftar till att ge deltagare grundläggande kunskaper om hur den moderna skogsindustrin går till, dess aktörer och regelverk, och vilka möjligheter som finns att skydda skog och biologisk mångfald, med särskilt fokus på inventering av arter. Kursen diskuterar också frågor om naturens egenvärde och skogens djupare betydelser för människor. 

 

 

Syfte och mål med kursen 

 

Syftet med kursen är att bidra till kunskap och i förlängningen ett större engagemang för ett mer hållbart skogslandskap och skogsbruk. Det innebär bland annat att skogen betraktas, inte bara som en råvarukälla för industrin, utan som en plats med många och varierande funktioner.  

 

 

På kursen kommer deltagare 

 

  • Att lära sig om hur det moderna skogsbruket går till, och skillnaderna mellan brukad skog och naturskog. 
  • Att praktiskt, på plats i skogen under exkursion, lära sig artinventering, med fokus på arter som anses extra skyddsvärda, exempelvis knärot och tjäder. 
  • Att lära sig användbara verktyg, som karttjänster, och hur man praktiskt rapporterar fynd. 
  • Att lära sig om regelverk och nyckelaktörer inom skogsfrågor. 
  • Att lära sig hur vi kan arbeta tillsammans för att bidra till ett hållbart skogslandskap, och vilka organisationer som arbetar för detta. 
  • Diskutera frågor om skogens olika betydelser.  

 

Skolans perspektiv 

 

Färnebo folkhögskola anser att kunskap och människors engagemang för förändring är nyckeln för att motverka klimatkris och förlust av biologisk mångfald. Våra kurser tar lokala och globala perspektiv på miljö, rättigheter och förändringsarbete.  

 

 

Kursupplägg  

 

Kursens preliminära schema: 

 

Måndag 13 maj

18-20: Kursintroduktion + Beke Regelin: Vad är skog, vad är skogsbruk, och vad är naturvård?

Onsdag 15 maj

19-21: Mats Karström: Hur man räddar 150 skogar, och hur ser möjligheterna ut idag?

Måndag 20 maj 

Kl. 18-20: Markus Nyström: Vad är egentligen skogen värd?

Onsdag 22 maj

18-20: Seminarium 1- gruppbaserad diskussion om föreläsningar, litteratur och egna erfarenheter. 

Lördag 25 maj

Kl. 9-17, Exkursion, inventering av skog, Emil Viktor Nilsson

Måndag 27 maj

Kl. 18-20: seminarium 2– Avslutande gruppbaserad diskussion. Vad tar vi med oss, och hur går vi vidare?

 

 

Litteratur och inlämningar

 

Under kursen kommer deltagarna att läsa och diskutera olika texter som hör samman med de olika kurstillfällena. Diskussionen sker delvis i samband med föreläsningar, men också i form av inlämningar av egna reflektioner. Kursdeltagarna förväntas också läsa varandras reflektioner för att på så sätt lära av varandra.

 

 

Antagningsvillkor  

 

  • Du ska fylla minst 18 det år som kursen börjar.  
  • Du ska ha tillräckliga kunskaper i svenska för att kunna följa kursen.  
  • Du skall skriva ett presentationsbrev och motivation till varför du vill gå denna kurs.  
  • Du skall ha privat dator med internetuppkoppling samt kamera och mikrofon och ha grundläggande kunskaper i datoranvändning.  
  • När du blivit antagen, betalar du 200kr för administrationsavgifter för att bekräfta din plats.  
  • När kursen är avslutad och ifall du deltagit och fullföljt kursen till minst 80%, får du ett intyg.  

 

Studeranderätt  

 

I skolans ”Studeranderättsliga standard” kan du läsa om vilka rättigheter och skyldigheter som gäller på Färnebo folkhögskola, det handlar om både dina och våra rättigheter och skyldigheter.  

 

 

Om Färnebo folkhögskola  

 

Färnebo folkhögskola är freds-, miljö- och solidaritetsrörelsens folkhögskola. Vi är en mötesplats för människor som vill lära sig mer om globala frågor, rättvisa och förändring och vi arbetar utifrån mer än fyrtio års erfarenhet av folkbildning och lärande.  

 

 

Färnebo folkhögskolans mål för all kursverksamhet 

 

  • Utveckla deltagarna i riktning mot självständiga och handlingskraftiga människor, som känner ansvar för och solidaritet med andra.
  • Ge deltagarna möjlighet att tillsammans erövra kunskap om sin sociala, politiska, kulturella och ekologiska situation.
  • Utveckla deltagarnas förmåga att tillsammans med andra arbeta för gemensamma mål. Kursens syfte är också̊ att, utifrån dess specifika inriktning, möta Folkbildningsrådets riktlinjer (Förordning 2015:218 om statsbidrag till folkbildningen):
    • Stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin.
    • Bidra till att göra det möjligt för människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen.
    • Bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings och utbildningsnivån i samhället.
    • Bidra till att bredda intresset för och delaktigheten i kulturlivet.  

SV_SE