Hur är det att bo på en resande kurs?

Lychous

Något som gör Färnebo folkhögskola i Österfärnebo* speciellt är att här bor och lever ni kursdeltagare i kollektiv. Det innebär att ni tillsammans organiserar och planerar ert hushåll, studier och resor med allt vad det innebär. Ni får bland annat tillsammans utforma en ekonomisk budget, laga mat, städa, handla och vara med att utforma schemat tillsammans med kursens lärare.

Hur ni ska få det praktiska arbetet att funka diskuterar ni och beslutar om på gemensamma möten.Det brukar leda till att ansvar fördelas inom olika arbetsgrupper. T.ex. kan en arbetsgrupp ha ansvar för att göra inköp, en annan för att sköta det praktiska kring ekonomin.

Annat arbete, såsom matlagning och städning turas alla om att göra. Här får ni chans att utveckla era demokratiska kunskaper i både teori och praktik!

Skolan har tre hus som kurser kan bo i, Lychous, Mejjan och Bohms. De ligger på nära gångavstånd till varandra. Husen är fullt möblerade och det finns större sovrum att dela och enstaka mindre rum om någon vill/behöver sova själv.

Att bo tillsammans och dela vardagen ger er möjlighet att verkligen lära känna varandra och genom kollektivet får ni chans att lära er en massa nya praktiska saker! Samtidigt får ni vara med och skapa ett storhushåll, en boendeform som inte är alltför vanlig i vårt samhälle.

* Det finns också en enhet av skolan i centrala Gävle. Det är en dagfolkhögskola med Allmän kurs och på den delen av skolan går det inte att bo.

Posted in Kurser.