Samtal på uppstartsträffen för Hållbar utveckling i praktiken 2015.

Hållbar utveckling på Mejjan

Den första mars startade årets upplaga av kursen Hållbar utveckling i praktiken (HUIP) och helgen 6-8 mars samlades kursens 16 deltagare för första gången på kurslokalen Mejjan i Österfärnebo.

– Vi har börjat arbeta med begreppet hållbar utveckling. Vi har diskuterat och problematiserat detta begrepp, funderat över vad vi har för erfarenheter i bagaget, var vi befinner oss nu och vad vi vill framöver, berättar Therese Fransson, som jobbar som lärare på kursen.

Gruppen hann även ta del av en inspirationsföreläsning om Skillnadens trädgård med Sara Bäckmo, samt träffa handledarna Maria Brook och Annelie Wålin, vilka kommer att fokusera på det praktiska arbetet med djurhållning och odling tillsammans med deltagarna.

"Bra att träffas i Österfärnebo"

Fanny är en av deltagarna på årets kurs och hon berättar att hon alltid har varit intresserad av natur, ekologi och politik och tror att den här kursen kommer ge henne inspiration till att se framåt. Hon ser också fram emot att få grundläggande odlingskunskaper och en inblick i de globala problem vi står inför.

– Det är bra att vi träffas här i Österfärnebo under några tillfällen. Här kan vi diskutera kursens frågor och dela med oss av tankar och erfarenheter, säger Fanny.

"Givande diskussioner"

– Vi har haft givande diskussioner och fått mycket information i helgen. Jag tror att det här kommer att bli intressant, säger Petra som också är deltagare på årets kurs.

Helene deltog förra året

Helene Otterström gick kursen förra året, och kom till Österfärnebo för att ta del av inspirationsföreläsningen på lördagskvällen. Hon passade även på att delta i några diskussioner morgonen efter.

– Förra årets kurs som jag deltog på gav mig en bättre förståelse av varför jag och vi måste påbörja en mer omfattande omställningsprocess nu. Vi måste sätta igång och öka förståelsen för allvaret i dessa frågor, menar Helene.

Hon säger att folkbildning kan vara ett bra verktyg till omställningsfrågorna, då det bidrar till diskussioner som kan bygga ett engagemang nu och framöver. Hon menar också att alla har sin individuella ingång i kursen och det är svårt att ge några generella tips till årets kursdeltagare.

– Jag är lite avundsjuk på den resa årets kurs har framför sig och önskar dem all lycka framöver, avslutar Helene.

Text: Nanna Jan-Ers

Posted in Kurser.