Grön rättvis nystart

Välkommen till ett rådslag 8-9 augusti om en Green New Deal för Sverige! Denna helgkurs är för dig som vill lära dig mer och diskutera hur vi gemensamt kan tackla klimatutmaningen och coronakrisen. Hur kan vi samtidigt skapa nya jobb, minska klyftorna och stärka demokratin i Sverige?

Du kan delta på plats på Färnebo folkhögskola invid Dalälven, via videolänk hemifrån – eller var du än råkar befinna dig denna augustihelg! Mindre möten ordnas även i Göteborg, Malmö, Umeå och Stockholm. 

Till anmälan! 

Under rådslaget kommer vi att diskutera:

  • Hur kan vi skapa meningsfulla jobb samtidigt som vi tacklar klimatkrisen och bygger ett robustare samhälle? 
  • Hur gör vi en grön och rättvis nystart till ett kraftfullt svar på den ekonomiska kris som landet och världen gått in i under coronaepidemin?
  • På vilket sätt kan en sådan satsning möta klimatutmaningen, och samtidigt minska sårbarheten och klyftorna i dagens samhälle; mellan stadsdelar, fattiga och rika, stad och land?
  • Hur kan industrin ställas om?
  • Kan en grön rättvis nystart bidra till ökad demokrati?
  • Hur kan vi formulera förslag och driva på för en sådan lokalt och regionalt?

Internationellt pågår diskussionen om en Green New Deal just nu för fullt. Det handlar om en genomgripande omställning till förnybar och demokratisk energi, social rättvisa och hållbart samhällsbyggande. EU antog precis innan coronakrisen sin egen Green New Deal, men många har kritiserat den för att inte vara tillräckligt ambitiös och genomgripande. Under rådslaget fortsätter vi diskussionerna.

Initiativtagare är Klimataktion, Jordens Vänner, Klimatriksdagen och Färnebo folkhögskola.

Här kan du se programmet, senast uppdaterat den 4 augusti.