Varför ville ni göra den här kursen? 

– Även om det finns flera frågor som är akuta just nu, som exempelvis klimatet och den ökande rasismen, är det sällan vi diskuterar vilken sorts förändringsarbete som faktiskt funkar, säger Viktor.

– Hur gör vi för att få igenom vår sak och skapa förändring på bästa sätt? Hur visar vi civilkurage? Vilka aktioner är det som har fungerat? Vi tror att det är viktigt att undersöka det, därför ville vi skapa ett forum för att diskutera formerna för protester och förändringsarbete snarare än innehållet, säger Lars. 

Vad var det bästa med helgen?

– Att för första gången på länge få träffa folk fysiskt igen, mötet är verkligen en nyckel i organiserandet och arbetet för en bättre värld, säger Viktor.

– Ja, det var fantastiskt att kunna träffa andra människor i verkligheten igen och diskutera de här viktiga frågorna, fyller Lars i. Vi hade dessutom ett väldigt bra program med föreläsare från BB-ockupationen i Sollefteå, från Extinction Rebellion och från asylrättsrörelsen. Dessutom hade vi workshops av Vardagens civilkurage och Climate Justice Program.

Vad hoppas ni att deltagarna tar med sig? 

– Inspiration till att agera för att förändra, säger Lars.

Viktor instämmer:

– Förhoppningsvis har deltagarna också fått lite mer kunskap kring HUR ett sånt arbete skulle kunna ta form, vad det kan vara bra att tänka på som organisatör av olika former av protester och vilka för- och nackdelar olika former av agerande har.

Vad händer framöver?

– Den här delkursen är den första av fyra i ett kursprogram som går under hela hösten. Snart börjar seriens andra delkurs som har rubriken: Hur förändrar vi samhället från grunden? och som handlar om systemkritik. Det finns fortfarande platser på kursen att söka! Senare i höst startar även delkurserna Kreativ opinionsbildning och Antirasism i praktiken, säger Lars.

– Dessutom kommer vi att ordna en kurs tillsammans med vår huvudorganisation Afrikagrupperna som har samma upplägg, den går under namnet Företagens makt och vårt motstånd, den ska man inte missa, avslutar Viktor.

SV_SE