Fotbollsspelare

Ett kliv på fotbollsplanen är ett kliv mot jämställdhet

– Fotbollen har gjort mig säkrare, säger Yasinta Oswald Fimbo. Lagkamraten Deborah Orestus Madonda håller med. Varje kliv på fotbollsplanen är ett kliv mot ett mer jämställt samhälle. Nu kan du åka med Färnebo folkhögskola till Tanzania och uppleva hur fotboll kan bidra till ökad jämställdhet.

Intresset för tjej- och damfotboll växer i Tanzania och landet har ett nationellt damlag, Twiga Stars. Det finns många talangfulla kvinnor runt om i landet som har potentialen att bli framgångsrika fotbollsspelare, lagledare, domare, administratörer och idrottsläkare.

För att de kvinnliga fotbollsspelarna ska bli fler och deras rättigheter, makt, status och inflytande i samhället ska öka, startade fotbollsinitiativet för två år sedan (2016). Det är ett samarbete mellan Tanzania Football Federation (TFF) och Karibu Tanzania Organization (KTO). På 55 olika folkhögskolor runt om i landet kombineras yrkesutbildning med fotboll. En av skolorna är Biwa FDC där Yasinta Oswald Fimbo, 20 år och Deborah Orestus Madonda, 19 år studerar.

– Fotbollen har ökat mitt självförtroende och nu har jag lättare att prata inför folk, berättar Yasinta. Både hon och lagkamraten Deborah kombinerar, under två år, fotbollen med jordbrukslinjen.

– Vi drömmer om att bli erkända fotbollsspelare och att kunna kombinera fotbollen med arbetet inom jordbruk.

Med initiativet har antalet spelare ökat och det märks även på kvaliteten på planen. Det bidrar till att fler unga kvinnor kan ta klivet från gräsrotsfotboll till elitnivå.

Att få makt över sin egen kropp och större självförtroende påverkar tjejernas möjligheter i samhället. Genusmurar rivs, diskriminering motverkas och inflytandet växer.

Genom projektet kan fotbollen trotsa missuppfattningar om att tjejer och kvinnor är svaga och oförmögna. Varje gång de tar sig förbi ett hinder eller spelar sig förbi sina motståndare, sparkar bollen, visar de inte bara fysisk styrka utan också ledarskap och strategiskt tänkande.

 

MER INFORMATION

Res med Färnebo Folkhögskola till Tanzania och upplev hur fotboll, utbildning och media kan ge människor makt, handlingskraft och skapa jämställdhet i samhället. Nytt preliminärt startdatum är HT 2019.

Mer information och anmälan till kursen: Tanzania – fotboll, media och kvinnors rättigheter

FAKTA FOTBOLL & TANZANIA

Karibu Tanzania Organization (KTO) samarbetar med 55 Folk Development Colleges (FDCs) i Tanzania. KTO bildades 1990 efter samarbete mellan de tanzaniska och svenska folkhögskolorna.

Det tanzaniska samhället är ojämlikt och kvinnor och tjejer har mindre tillgång till samhällets service och tillgångar. Landet har det högsta antalet tonårsfödslar i världen: en av sex stycken tjejer blir gravida redan när de är 16 till 19 år gamla. 8000 unga tjejer tvingas sluta grundskolan på grund av att de blivit gravida (enligt United Nations Population Fund, UNPFA). Tanzania är ett av de länder i världen där barnäktenskap är vanligast.

Posted in Kurser and tagged , , , , , , , .