Färnebo folkhögskola

Write novels

Romanskrivarlinjen är en författarledd distanskurs där du lär dig romanskrivandets hantverk och påbörjar eller fortsätter på ett romanprojekt. Vi tror att din berättelse kan göra skillnad!

Sista ansökningsdatum: 15 maj 2024

Sista ansökningsdatum: 15 maj 2024

Start date 12 augusti 2024

End date 13 december 2024

Duration: 1 termin

Studieform: Halvtid

Place: Distans

Träffar: 3 obligatoriska endagsworkshops i Gävle.

Cost:

Kursen är kostnadsfri, men en administrativ avgift på 200 SEK/termin tillkommer. Kursen är CSN-berättigande.

Lärare:

Hans Carstensen,

Contact: Hans Carstensen

hans.carstensen@farnebo.se

Det är inte enbart analyser och undersökningar som förändrar samhället, utan också de berättelser som människorna i samhället bär på. För att skapa en sådan berättelse är det viktigt att du litar på att det du har upplevt, att den vardag du vistas i och att det du vill berätta har ett värde. På Romanskrivarlinjen får du stöttning i att skapa berättelser som gör skillnad. 

Romanskrivarlinjen har en teoretisk del som är sammantvinnad med en praktisk del. Du lär dig romanskrivandets hantverk genom att skriva på ditt projekt samtidigt som du regelbundet diskuterar ditt skrivande med kursledaren. 

På Romanskrivarlinjen jobbar vi hela tiden med ditt projekt i centrum. Alla textinlämningar, uppgifter, chattar, diskussioner, handledningssessioner och skrivartimmar finns till för att du ska ta dig djupare in i ditt projekt, få fler verktyg och bli modigare i ditt sätt att gestalta. 

Var tredje vecka är det textinlämning ur det egna projektet, som kommenteras av läraren. De andra veckorna ägnas åt skrivande och åt en uppgift som är knuten till det egna projektet. Dessutom får du varje vecka coachning och handledning av läraren.

Den mesta handledningen sker via nätet, men 3 lördagar per termin arrangerar Romanskrivarlinjen en workshop IRL i Gävle. Också då är var och ens projekt i fokus. I klassrummet på nätet finns även ett cybercafé där deltagarna umgås, diskuterar skrivarproblem och tipsar varandra om litteratur, webblänkar och annat. 

The participant is expected to be able to do this after completing the course 

Kursdeltagaren kommer att kunna ta språket från tanken till handen genom sin kunskap om romanskrivandets olika gestaltningsprinciper, som till exempel att organisera texten i konkreta scener och akter, att skapa en engagerande text med framåtrörelse, att mejsla fram en fungerande protagonist. Deltagaren kommer även kunna sätta in sitt projekt i en större litterär och samhällelig kontext. 

Admission conditions 

För att kunna delta i kursen måste du ha en egen dator med internetuppkoppling och ett ordbehandlingsprogram och en egen smartphone. Du bör också ha grundläggande kunskaper i datoranvändning. Du bör ha en påbörjad roman eller ha en klar romanidé. 

Du söker till kursen genom att skicka in en prosatext på 3–6000 tecken (cirka 1–2 A4) ur ditt romanprojekt samt ett personligt brev (max 3000 tecken) där du beskriver ditt romanprojekt och säger några ord om dig själv. 

Vi förväntar oss att din roman är skriven på svenska för att kunna ge så bra handledning som möjligt. Du behöver dock inte ha svenska som modersmål. Hos oss är berättelsen i fokus. 

Är du nyfiken på hur det är att studera på Romanskrivarlinjen?

Titta på webbinariet “Skriv där du står!” från den 27 april 2022.


EN