I den här kursen får du genom en blandning av läsning och media, diskussioner och rollspel sätta dig in i hur ekonomin fungerar idag och samtidigt utforska hur den kan förändras. Du lär dig om exempel på hur medborgare och lokalsamhällen, företag och hela kommuner, regioner såväl som nationer kan jobba för att bygga en ny mer hållbar och demokratisk ekonomi.

Sista ansökningsdatum:  15 juni 2025

PRAKTISK INFORMATION

  • Startdatum: 21 augusti 2025
  • Slutdatum: 18 december 2025 
  • Kurslängd: 18 veckor
  • Studietakt: 25%
  • Place:: Distans med två helgträffar, där medverkan på plats i Österfärnebo är frivilligt.
  • Kostnader: Kursavgiften är 200 kr. Denna täcker kopiering och försäkring. Utöver detta tillkommer kostnaden för mat och logi i samband med helgträffarna om du väljer att delta på plats i Österfärnebo. Boende på skolan kostar 300 kr per natt. Mat under en helgträff kostar ca 400 kr.

Vill du veta hur vi tillsammans kan skapa en ny ekonomi som ger alla möjlighet att ha inflytande och makt över sina liv och utvecklingen i samhället? En ekonomi där vi löser klimatkrisen och skapar ett hållbart sätt att leva tillsammans?

Då är detta kursen för dig!

En annan ekonomi är möjlig består av tre delar:



Del 1: Behovet av en ny ekonomi. Varför är dagens ekonomi inte hållbar? Vilken roll spelar ekonomi i skapandet av olika problem i samhället som till exempel bostadskrisen, ungdomsarbetslösheten, klimat- och miljökrisen osv.

Del 2: Så kan vi förändra. Hur kan vi praktiskt skapa en ekonomi som fördelar makt och resurser annorlunda? Vad krävs för att ekonomin ska vårda istället för att förstöra naturen och klimatet? Vi tittar på möjligheterna att skapa starkare, mer solidariska och ekologiska ekonomier på våra orter. Vi undersöker hur företag kan demokratiseras och vara del av en rättvis omställning av samhället. Vi sätter oss också in i hur politiken kan förändras så att den stödjer istället för motverkar mer hållbara och demokratiska lokalsamhällen, företag och levnadssätt.

Del 3: Förändringen startar här. I den tredje och avslutande delen fördjupar du dig i en utmaning, ett praktiskt förslag eller ett arbetssätt. Målet är att du ska få tid att jobba med något som ligger dig varmt om hjärtat. Det kan handla om någon möjlighet eller en modell som du blev engagerad i tidigare i kursen, eller en utmaning som finns på platsen där du bor, i företaget där du arbetar eller i politiken.

Kursen sker genom samarbete med WEAll Sverige och föreningen Demokratisk Omställning. WEAll står för “Wellbeing Economy Alliance” och är en internationell allians av rörelser som tagit på sig utmaningen att förändra vårt ekonomiska system och skapa en hållbar ekonomi med fokus på välbefinnande inom planetens gränser. Föreningen Demokratisk Omställning är en svensk organisation som arbetar för mer deltagande demokrati och mer solidariska och demokratiska former av ekonomi.

Course structure

Kursen är på deltid och utformad för att den som deltar ska kunna jobba eller studera något annat samtidigt.

I kursen träffas vi en kväll i veckan på torsdagar kl.18.30-21.00. Då finns det tid framförallt för praktiska övningar och samtal kring de uppgifter och det studiematerial vi arbetat med mellan träffarna.

I kursen arbetar vi med en bred blandning av studiematerial, filmer, poddar, artiklar och utdrag ur olika böcker. Vi lyssnar på poddar och tittar bland annat på dokumentärerna Outgrow the system and Purpose, två filmer som på olika sätt beskriver den mångsidiga rörelse för ekonomiskt systemskifte som är på framväxt.

Du får genom kursen kunskap om olika begrepp, vad de syftar på och hur de kan användas praktiskt för att diskutera utmaningar och möjligheter, till exempel: rättvis omställning, hållbar utveckling, social ekonomi och innovation, donutekonomi, ekonomi för välbefinnande, lokalt gemensamt välståndsbyggande, lokalekonomisk analys, ekonomisk demokrati, deltagande ekonomi, ekologisk ekonomi, feministisk ekonomi, medborgarbudget, personalövertagande och kooperativ utveckling.

Studiearbetet på distans sker också i mindre grupper. I dessa grupper får du som studerande diskutera olika frågor och öva på hantering av olika ekonomiska problem och utmaningar. Om flera från en och samma ort går kursen finns det möjlighet att skapa en lokal studiegrupp som kan ses fysiskt för gemensamt arbete.

I kursen ingår två helgträffar på skolan i Österfärnebo. Det är obligatoriskt att delta på dessa träffar, men frivilligt att delta på plats på skolan i Österfärnebo. Deltar man inte på plats så deltar man på merparten av passen som är upplagda som så kallade hybridmöten. På dessa möten samsas deltagare på plats i lokalerna i Österfärnebo med deltagare via videolänk.

Datum för kurshelgerna är 22-24 augusti, samt 5-7 december.


Här kan du läsa en preliminär veckoöversikt.

Kursens syfte


Kursen ger den deltagande breda kunskaper och mycket inspiration för fortsatt lärande och arbete med att skapa en mer hållbar, demokratisk och rättvis ekonomisk utveckling.
Kursen rustar dig för arbete i folkrörelser, kommuner och företag som jobbar för en hållbar omställning.

Slutförd kurs ger dig ett intyg.

 

Admission conditions

Inga särskilda förkunskaper utöver grundläggande kunskap i svenska och engelska krävs. Kursen kräver också tillgång till dator med videokamera, hörlurar och internetanslutning.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter slutförd kurs har du utvecklat dina praktiska och teoretiska kunskaper kring möjligheterna att främja hållbar utveckling genom att ställa om ekonomin. Du har fått fördjupad kunskap om vad du kan göra för att själv och tillsammans med andra driva på arbetet för ekologiskt och socialt hållbar produktion och konsumtion.

 

 

Medarrangörer:

 
Kursen sker i samarbete med WEAll Sverige and Demokratisk Omställning

Contact:

Jonathan Korsar

✉️ jonathan.korsar@farnebo.se

EN