Färnebo folkhögskola

Romandebuterande Emilia Millares skrev Bära frukt på Färnebos skrivarkurs Write novels, en författarledd distanskurs där du lär dig romanskrivandets hantverk och påbörjar eller fortsätter på ditt alldeles egna romanprojekt. Här berättar Emilia om skrivprocessen, om vikten av att läsa och ger värdefulla tips till andra med författardrömmar.

Berätta lite om dig själv!

– Jag bor i en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm med man och fyra barn. På dagarna arbetar jag som skribent och copywriter, resten av tiden skriver jag på egna projekt och läser så mycket jag bara hinner. Tyvärr är det inte ens i av närheten så mycket som jag skulle önska. Och så läser jag tredje terminen på Write novels.

Hur kom det sig att du ville börja på Romanskrivarlinjen?

– Jag hade påbörjat en roman och behövde ny energi till projektet och hjälp att komma framåt. Två av mina skrivarvänner gick Romanskrivarlinjen och var entusiastiska, så jag bestämde mig för att söka.

– Det kändes kul att träffa andra skrivande människor och få nya ögon på mitt projekt. Tyvärr hann jag bara med en fysisk träff innan coronan gjorde allt på distans, men jag har fått otroligt värdefull hjälp av min lärare Hans Carstensen ända sedan start.

Du har precis kommit ut med romanen Bära frukt (grattis!), vill du berätta lite om den?

– Tack! Det är en roman om barnlängtan och lögner, kärlek och sorg och omöjliga beslut. Om liv och död och allt det vardagliga däremellan. Jag började skriva när jag var mammaledig och längtade efter att skriva något som var helt eget, där jag fick styra själv över språket och berättelsen. Då började den här berättelsen växa fram.

– Jag har inget särskilt budskap med boken, jag hoppas bara att läsaren ska bli berörd – både känslomässigt och litterärt. Och kanske att man ska få med sig en känsla av att ingenting är svart eller vitt, att det finns många olika sätt att se på det som händer i berättelsen, precis som i resten av världen.

Hur gick själva skrivprocessen till?

– Ibland växte scenerna fram av sig själva och ibland fick jag kämpa länge för att få till dem. Det var jättesvårt och fruktansvärt roligt omvartannat. Men varje gång det var en ny feedbackomgång på Romanskrivarlinjen fick jag pepp, nya idéer och energi att fortsätta.

Vad har du för tips till andra som drömmer om att skriva och ge ut en roman? 

– Läs! Jag tror inte att det går att bli bra på att skriva utan att också läsa väldigt mycket. Skriv så mycket du bara kan. Vänta inte på inspiration, börja ändå och fortsätt även när det känns som att allt blir värdelöst, för så kommer det kännas många gånger – det gäller bara att inte ge upp. Anteckna dina idéer, för du kommer inte ihåg dem senare även om du tror att du ska göra det. Och omge dig gärna med andra skrivande människor för då blir det lättare att låta skrivandet ta plats i livet.  

Till sist, vad händer nu för dig? 

– Min roman Bära frukt kom ut på Bokförlaget Polaris för ett par veckor sedan och jag lever just nu i någon sorts emotionell bergochdalbana med tvära kast mellan eufori och självtvivel. Nu har jag börjat skriva på min andra roman och har precis påbörjat en ny termin på Write novels. Jag hoppas att mitt nya romanprojekt ska distrahera mig lite så att jag inte går ner mig totalt i postproduktionsdepressionen. 

Foto: Joel Nilsson.

EN