Hej Lars, varför gör ni den här turnén och vad kommer att hända under den?

– Vi vill lyfta problemet med de växande klyftorna i landet men också lösningar för hållbarhet och rättvisa och nu när restriktionerna släppts och det är valår vill ta chansen att möta andra som vill vara med och förändra. Vi kommer att turnera från Vilhelmina i norr till Höör i söder för att möta lokala aktionsgrupper som kämpar för en rättvis utveckling, bland andra från Förbundet Tillsammansskapet. Vi kommer även att framträda på flera folkhögskolor. Det blir också öppna möten för allmänheten, bland annat i Uppsala lördagen den 9 april.

– Vi som turnerar är Arne Müller, författare till bland annat Norrlandsparadoxen, Inez Abrahamsson, Inlandsupproret, Kerstin Brandelius, BB-ockupationen, Ellie Cijvat, Stad och land–nätverket och jag, Lars Igeland, som också är medlem i nätverket och lärare på Färnebo folkhögskola, bland annat på kursen Stad och land.

Lars Igeland är lärare på Färnebo folkhögskola. Foto: Miriam Steinbach

Vad är Stad och Land-nätverket för något?

– SOL-nätverket vill se en rättvis politik för hela landet. Vi ser klimatomställning som en möjlighet, inte ett hot för landsbygden. På samma sätt ser vi samarbete med flyktingar och nya medborgare som centralt för en positiv utveckling. Vi tror på att vi kan skapa en bättre framtid genom organisering i lokalsamhället. Under vår turné kommer vi att prata mycket om hur vi skapar en rättvis landsbygdspolitik.

Vad innebär ”rättvis landsbygdspolitik” och varför är det viktigt?

– Läget i många landsbygdskommuner är kritiskt. Skolor läggs ner, sjukvården centraliseras, Arbetsförmedlingen försvinner. El, skog och malm exporteras mer än någonsin men vinsterna förvinner ofta någon annanstans. Nu måste vi vända utvecklingen och då krävs att vi behandlar landsbygdspolitiken på ett mer rättvist sätt!

Om man inte kan möta er på turnén men ändå vill lära sig mer, vad kan man göra då?

– Då kan man söka till kursen Stad och land på Färnebo folkhögskola i höst. Den ordnas ihop med SOL-nätverket och Tillsammanskapet och alla talarna på turnén medverkar även på kursen.


Turneplan:
Tisdag 5 april: Västerbotten, Vilhelmina
Onsdag 6 april: Jämtland, Östersund // Skåne, Höör
Torsdag 7 april: Härjedalen, Sveg // Västra Götaland, Broddetorp
Fredag 8 april: Gävleborg
Lördag 9 april: Nationell konferensdag i Uppsala
Söndag 10 april Studiebesök
Måndag 11 april Örebro län, Karlskoga
Tisdag 12 april Värmland, Stöllet och Molkom

Klicka för mer information om turnén.

SV_SE