Att söka en kurs

Till Färnebo folkhögskola kan du komma som du är – här får du lära för livet utifrån dina egna förutsättningar och behov!

Folkhögskolan är en utbildningsform för vuxna. Vi utgår från dig och dina kunskaper och erfarenheter och du kan själv vara med och påverka din utbildning.

Utbildningen på folkhögskola är fri och frivillig. Det betyder att de studerande själva väljer att gå på folkhögskola och kurserna står fria från centrala läroplaner och den kommunala vuxenutbildningen.

Olika sorters kurser

Allmän kurs ges på vår skola i centrala Gävle. Genom studier på allmän kurs blir du som inte har gymnasiekompetens behörig till universitet och yrkeshögskolor.

Färnebo folkhögskola har också olika kurser i det som är våra profilfrågor: global rättvisa, miljö, feminism och antirasism. Det kan vara både längre och kortare kurser och ofta sker undervisningen på distans med några fysiska träffar. Under somrarna har vi ibland läger och odlingskurser.

Läs mer om våra kurser.

Vem kan söka?

Folkhögskolan är en form av vuxenutbildning och vänder sig i första hand till vuxna som är 18 år eller äldre. Läs mer om åldersbestämmelser.

Folkhögskolorna får statsbidrag för deltagare som har uppehållstillstånd i Sverige. Även personer som är asylsökande och har tillfälliga uppehållstillstånd kan studera på folkhögskola.

Hur söker man?

För att skicka in din ansökan till oss på Färnebo folkhögskola behöver du registrera ett konto på SchoolSoft och oftast författa ett personligt brev där du berättar varför du vill studera hos oss.

Det är enkelt – du går bara in på den kurs du vill söka och klickar dig vidare genom att trycka på knappen ”Sök nu”. Då slussas du vidare till SchoolSoft. Det finns inget gemensamt ansökningssystem för studier på folkhögskola.

När kan man söka?

Ansökningstiderna kan vara olika på våra kurser, oftast är dock sista ansökningsdatum för höstterminen i mitten av maj och för vårterminen i mitten av november. Information om sista ansökningsdatum hittar du direkt under varje kurs.

Undrar du över en skickad ansökan?

Ta kontakt med oss – varje kurs har en kontaktperson som gärna svarar på dina frågor!

Välkommen till oss!


Har du fler frågor? Besök Sveriges folkhögskolors hemsida – där finns massor av information om studier på folkhögskola!

Foto: Priscilla Du Preez