2020 var året då vi chockade fick vänja oss vid ett liv på distans och utan nära och kära. 2021 – normalisering, anpassning och göra det bästa av situationen? Men 2021 har också varit året då vi på Färnebo verkligen lärt oss att inte bara hänga med i den tekniska utvecklingen, utan att verkligen ta tillvara på den. För oss som har en skola på landsbygden utan smidiga förbindelser har digitaliseringen gjort att vi kunnat nå ut till många fler med våra aktuella hjärtefrågor.
I våras när omställningsrörelsen skakades av en intern debatt såg vi till att snabbt dra ihop ett webbinarium om ekofascism för att folkbilda om hotet från högerextremt håll som även vill åt miljöorganiserade. I augusti när en delegation zapatister besökte Europa ville vi bidra med det vi är bäst på – folkbildning och drog ihop en väldigt populär helgkurs online för att lära oss så mycket som möjligt om och av zapatisterna. Sommarforumet ordnades för andra året i rad, även denna gång i hybridform, både digitalt och på olika mötesplatser runt om i Sverige. Webbinarierna har lockat nya grupper av människor som kanske inte har vägarna förbi Österfärnebo. Det märks att det finns ett stort intresse för frågorna som skolan arbetar med.
Men vi har också under året arbetat för att fylla lokalerna i Österfärnebo med ett otroligt intressant program kortare kurser med helgträffar. Numera har vi döpt programmet till Aktivistverkstan och under det paraplyet har man kunnat lära sig om aktioner som gör skillnad, om antirasistiskt arbete i praktiken och systemkritik. Vår huvudorganisation Afrikagrupperna bidrog också genom att arra en egen sådan kurs och PeaceWorks arrangerade en två veckorskonferens för ungdomsledare från Europa i våra lokaler. Väldigt roligt tycker vi!
Men roligast av allt är att de lättade restriktionerna gjort att vi har kunnat träffas, särskilt i Gävle där våra deltagare på Allmän kurs varit på plats sedan i augusti men också på våra distanskursers olika kursträffar i Alsike, Stjärnsund och Stockholm bland annat. Vi i personalen möttes också på en fin upptakt på Biskops-Arnös folkhögskola i augusti.
Några andra höjdpunkter från året som gått:
- Studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF) med språkfokus har startats upp på skolan i Gävle – det kommer vi berätta mer om under 2022.
- Sedan 1994 har det i Tanzania funnits något som kallats för single mother courses på landets folkhögskolor. Färnebo har varit med och stöttat och utvecklat kursprogrammet sedan start tillsammans med KTO. Nyligen bestämde Tanzanias regering att unga mammor som tidigare uteslutits ur landets skolsystem får gå i skolan. Det är frukten av ett hårt och långsiktigt arbete och en stor vinst för jämställdheten!
- Vi har deltagit på MR-dagarna med populära och aktuella seminarier vid två tillfällen.
- Våra lärare i Skogsträdgårdsodling och Permakulturdesign syntes på bästa sändningstid i SVT-programmet Hjälp vi har köpt en bondgård!
Allt har inte varit en dans på rosor och vi har såklart också påverkats negativt av pandemin. Rättviselinjen, vår nya internat- och resandekurs som vi planerat skulle börja i höstas fick ställas in på grund av det rådande läget. Vi hoppas på nya tag inför hösten 2022 istället, håll utkik! Vi fyllde också 30 år som egen folkhögskola, men ett firande online kändes inte alls lockande så vi beslöt att skjuta på det ett år. 31 är inte heller en dålig ålder på en folkhögskola.
Till sist, precis innan vi stänger butiken för i år har vi efter mycket hårt arbete bytt all vår digitala arbetsyta till Teams. Det betyder mycket att kunna arbeta på ett så smidigt sätt som möjligt när vi har personal på flera olika platser; i Gävle, Stjärnsund, Alsike, Stockholm och Uppsala bland annat. Vår mejlklient FirstClass och den gemensamma servern som hängt med oss sedan 90-talet har fått stryka på foten och det är vi evigt tacksamma för.
Ingen nämnd och ingen glömd – jag vill tacka alla deltagare och all personal för ett fantastiskt fint folkbildningsår! Tillsammans med er deltagare har vi skapat kursverksamhet som verkligen gör skillnad. Nu återstår bara att önska er alla en riktigt god ledighet och ett gott nytt 2022!
Vid pennan,
Anna-Karin Raphasha Björnberg, rektor och samordnare