Romanskrivarlinjen VT 2020

Kursbeskrivning

Romanskrivarlinjen är en utbildning i romanskrivande där du lär dig romanskrivandets grunder och samtidigt påbörjar eller fortsätter på ett eget romanprojekt.

Kursens mål

Målet är att du ska komma till insikt med vilken slags roman du vill skriva, uppmuntras och stöttas i att lita på dina idéer samt formulera en synopsis över hela din roman, och – beroende på hur länge arbetet har pågått – hinna skriva dig en bra bit in i romanen och eventuellt avslutat den. Det går även att jobba med genrerna novellsamling, biografi och crossover.

Kursinnehåll

Romanskrivarlinjen består av två huvudlinjer – en teoretisk del och en praktisk del. Teoridelen innehåller föreläsningar och övningar. Den praktiska delen består av eget projektskrivande. Allt är kopplat till det egna projektet.

Textinlämning

Var tredje vecka är det textinlämning ur det egna projektet, som enbart kommenteras av läraren. De andra veckorna ägnas åt skrivande och åt en uppgift som är knuten till det egna projektet. Dessutom kan du arbeta med föreläsningar och övningar som läggs ut av kursledaren. Du behöver inte läsa och kommentera andra kursdeltagares texter.

Handledning

Den mesta handledningen sker via nätet, men 3 gånger under terminen ses gruppen IRL i Gävle under en lördag för att diskutera sitt projekt och lära sig fler prosatekniker. På nätet finns även ett cybercafé där deltagarna kan umgås socialt, diskutera skrivarproblem och tipsa varandra om litteratur, webblänkar och annat.

Antagningsvillkor

För att kunna delta i kursen måste du ha en egen dator med internetuppkoppling och ett ordbehandlingsprogram. Du bör också ha grundläggande kunskaper i datoranvändning. Du bör ha en påbörjad roman eller ha en klar romanidé. Du söker till kursen genom att skicka in en prosatext (max 1-2 A4) samt ett brev (max 1 A4) där du säger några ord om dig själv och varför du vill gå kursen.

Kursen är författarledd.

BRA ATT VETA

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 50%

Längd: 1 termin med möjlighet till fortsättning

När: 14 januari 2020 – 5 juni 2020

Studieform: Distanskurs

Antal deltagare: 22

Träffar: 3 endagsträffar IRL (varav 2 obligatoriska)

Plattform för handledning: FirstClass på Folkbildningsnätet

Kostnad: Kursen är kostnadsfri, men ni måste 200 kr/termin för en del kursmaterial, kopiering och försäkring. Därtill kommer även kostnader för resor, boende & mat i samband med kursträffarna.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Ansök senast:  Stängd för sena ansökingar

Kontaktperson: Hans Carstensen, ring 073-727 48 94, eller mejla hans.carstensen@farnebo.se