Satsa på egen lokal energi! – distans-/kvällskurs

Detta är en distans-/kvällskurs för dig som vill ta steget och satsa på solenergi, eller annan förnybar energi lokalt där du bor.

I Sverige har vi vant oss ganska väl med att få all el vi behöver från långt bort. Elen har främst kommit från några stora vattenkraftverk i Norrland samt från ett fåtal kärnkraftverk. Men på senare år har vi sett mer och mer el från sol och vindkraft, samt på nytt ett ifrågasättande av kärnkraften. Vi uppmärksammar att sol och vind precis som ved, jord- och bergvärme är förnyelsebara resurser som finns lokalt runtom i hela landet. Vad kommer detta att innebära? Bör varje stad och varje ort på landsbygden producera en större del av sin egen el? Vad kan du göra?

I denna distanskurs får du arbeta praktiskt med ett lokalt energiprojekt. Kursen vänder sig både till dig som bor i lägenhet och eget hus. Det kan vara egen el från sol och vind, kraftvärme från stirlingmotorer för hushållsskala mm. I kursen får du kunskap om olika system och du får lära dig om tekniska lösningar och kostnader samtidigt som du får jobba praktiskt med att ta in offerter, informera grannar mm. Du lär dig praktiskt med hjälp av egna och andras erfarenheter. Du får även sätta dig in föreningsägd energi och hur detta växer fram för både lite större vind- och solanläggningar.

Sök nu!

BRA ATT VETA
Längd: 10 veckor

Studieform: Kursen ges på distans och halvfart.

Kurstid: 22 oktober – 28 december 2018

Helgträffar och planering: Studier på distans varvas med träffar dagtid på helger i Österfärnebo eller kvällstid på andra platser i Gävleborg.

Distansmoment: Mellan kursträffarna jobbar ni med att läsa på, undersöka lokala möjligheter, ta fram offerter mm.

Kostnader: Undervisningen på kursen är kostnadsfri. Kostnader tillkommer dock för kurslitteratur samt resor, boende och mat i samband med helgträffar. Kostnader för resor, mat och fika tillkommer.

Antagningsvillkor: Kursen har inga särskilda förkunskapskrav. Alla är välkomna att delta!

Kontaktperson: Jonathan Korsar, ring: 076-0729858 eller mejla: jonathan.korsar@farnebo.se