Ickevåld för att förändra världen – distanskurs

 

I distanskursen får du chans att öva på att vara en aktiv och ansvarstagande medborgare.

Kursen sker i samarbete med Kvinnor för fred.

Kursen sker i samarbete med Kvinnor för fred. Kursen utgår från boken ”Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?” av Stina Oscarson & Sara Granér (Leopard förlag). Boken är ”en handbok i att vara medborgare, en inspirationskälla och kunskapsbank i hur man skapar förändring i ett samhälle utan våld. Kort sagt: vad som krävs för att demokratin ska upprätthållas.”

Hur ska människor som lever i filterbubblor och inte har lust att krypa ur dessa och sätta sig in i politiken kunna göra val som är bra både för dem själva och för samhället? frågar ”medborgare av i dag” och menar att de allra flesta inte har den politiska kompetens som krävs för att fatta beslut om världens framtid. Och argumenterar sig med forskning och en pragmatisk logisk slutledningsförmåga skickligt fram till att en form av elitstyre vore bättre. För människan och planeten. För att de utmaningar vi står inför är så stora. Men måste det vara svaret?
Vi vill inte tro det. Och inte heller Gene Sharp.

Man kan uppenbarligen klara sig genom en hel skolgång i Sverige utan att vare sig hört hans namn eller snuddat vid begreppet ickevåld. Men det är ju i och för sig inte konstigare än att våra städer är fyllda av statyer av män till häst med rustning och svärd. Inte konstigare än att den historia vi får lära oss är den om kungarna och krigen. Att våld är priset vi får betala för vår frihet.
Man säger att vi ska lära av historien, men faktum är att vi människor för det mesta gör som vi hört att människor gjort tidigare. Oavsett om vi anser att detta är bra eller dåligt så är det i alla fall möjligt. Så om det är fred vi vill. Varför har vi då ett armémuseum men inget fredsmuseum? Varför övar vi krig och inte fred? Hur utvecklar vi ett hållbart, jämlikt och solidariskt samhälle och världssamfund? Levande demokrati?

Gene Sharp, född 21 januari 1928 i North Baltimore, Wood County, Ohio, är en amerikansk professor emeritus i statskunskap vid University of Massachusetts Dartmouth. Han är känd för sina omfattande skrifter om icke-våld inspirerad av Mahatma Gandhi och Henry David Thoreau. 7 december 2012 tilldelades han Right Livelihood Award, kallat det ”alternativa Nobelpriset”.

Gene Sharp har bland annat författat ”From dictatorship to democracy”.

Sök nu!

BRA ATT VETA
Studietakt: 50%

Längd: ca 4,5 månader

När: 13 augusti – 21 december 2018

Studieform: Kursen ges på distans och halvfart.

Kursträffar: Kursträffar sker både i Österfärnebo och på andra orter.

Tjänstledigt: Om du har en tillsvidare anställning har du rätt att ta tjänstledigt för att delta i kursen. Har du frågor om detta så prata med din arbetsgivare eller facket.

Antagningsvillkor: Kursen har inga särskilda förkunskapskrav. Alla är välkomna att delta!

Kostnader och studiemedel: Själva kursen är kostnadsfri. Kostnader för resor, boende och mat vid helgträffar tillkommer. En anmälningsavgift på 500 kr tas ut av skolan i samband med att du bekräftar din plats på kursen. Studierna berättigar till studiemedel från CSN eller motsvarande myndigheter som ger studiemedel i Norden.

Kontaktperson: Paul Carlsson, ring 0291-20275 eller mejla: paul.carlsson@farnebo.se