Omställningspiloterna – en praktisk kurs om hållbar utveckling

I denna kurs lär du dig om de ekologiska och sociala utmaningar vi står inför idag. Vi tittar på globala utmaningar samtidigt som vi lär oss om hur det går att arbeta lokalt för att ställa om till hållbar utveckling.

Vad behöver ställas om? Och hur gör vi det i praktiken?

I kursen undersöker vi både hur vardagslivet, samhället och den lokala miljön kan organiseras bättre och mer ekologiskt.

Vi lär oss praktiskt olika färdigheter som underlättar en större självtillit och lokalt samhällsengagemang.

Du lär dig på ett varierande sätt om:

– Vad är omställning till hållbar utveckling?
– Vilka ekologiska och sociala problem har vi idag?
– En ny livsstil för alla – med mer självtillit och mer egenmakt t.ex. egen energi och odling, självbygge och deltagande demokrati
– Hållbara städer och landsbygder – hur ser de ut?
– Fältbiologi och närnaturvård
– Lokalekonomi
– Ekosocialt arbete och företagande
– Demokratisk och förnybar energi
– Resurshushållande naturbruk, inklusive grunderna i grönsaksodling på friland, odling i kallväxthus, permakultur, svampodling, agroforestry, samt djurhållning integrerad med odlingen.
– Föreningskunskap
– Internationell solidaritet

Kursen sker på plats i Österfärnebo, men i kursen ingår även ett flertal studiebesök som ger dig inblick i hur människor, föreningar, lokalsamhällen och företag på en rad olika sätt jobbar för miljö, rättvisa och hållbar utveckling.

Sök nu!

BRA ATT VETA
Studieform: Kursen ges på heltid.

Var: Kursen sker i Österfärnebo, men ett flertal studieresor är också en planerad del av kursen.

När: 20 augusti 2018 – 12 augusti 2019

Boende på kursen: Som studerande bor du på skolan tillsammans med övriga studerande. Ni har en gemensam ekonomi, lagar mat, städar osv tillsammans.

Tjänstledigt: Om du har en tillsvidare anställning har du rätt att ta tjänstledigt för att delta i kursen. Har du frågor om detta så prata med din arbetsgivare eller facket.

Ansökningar: Löpande antagning fram till kursstart. Inga särskilda förkunskaper krävs, utan vi ser till dina förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Använd knappen ovan för att komma till ansökningsformuläret!

Kostnader och studiemedel: Själva kursen är kostnadsfri. Kostnader för boende och mat på skolan, samt studiematerial och studieresor tillkommer dock. Kostnad för boende, mat, studieresor, material, arbetskläder mm uppskattas bli ca 5000 kr per månad om du bor på skolan, ca 60000 kr för hela kursen. En anmälningsavgift på 500 kr tas ut av skolan i samband med att du bekräftar din plats på kursen. Studierna berättigar till studiemedel från CSN eller motsvarande myndigheter som ger studiemedel i Norden.

Ladda ner kursöversikt (pdf)

Ladda ner praktisk info om kursen (pdf)

Kontaktperson: Jonathan Korsar, ring: 076-0729858, eller mejla: jonathan.korsar@farnebo.se